Gestoofde linzen met snijbiet en gepocheerd ei
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
5 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Kooktijd:
- 45 minuten
- Aantal personen:
- 2
Ingrediënten voor 2 personen
- scheut olijfolie
- 120 gram groene linzen
- 1 bosje snijbiet
- 1 sjalot of ui (gehakt)
- 1 klein glas rode wijn
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- klein beetje chilisnippers
- citroensap of wijnazijn
- zout en peper
- 2 eieren
Gepocheerd ei is ongelooflijk lekker én ziet er fantastisch uit. Natuurlijk, oefening baart kunst, maar iedereen kan een ei pocheren. Gestoofde linzen en snijbiet hebben allebei een lekker aardse smaak. Gecombineerd met het zachte romige van een gepocheerd ei heb je een perfect gerecht! De 'saus' loopt er vanuit het ei zo overheen. Heerlijk!
Gebruik een stoofpan met deksel en verhit hierin wat olie. Stoof de gesneden ui rustig gaar. Voeg een klein glas water en een glas rode wijn toe. Breng het aan de kook. Voeg de linzen toe en doe de deksel op de pan. Stoof de linzen nu in 25-30 minuten gaar. Voeg tijdens het stoven extra water toe als dit nodig is. Let op: de linzen moeten niet té gaar worden zodat ze uit elkaar vallen! Breng op smaak met zout en peper.
Snijd ondertussen de snijbiet en verwijder de steel in het midden. Alleen het blad gebruiken we voor dit gerecht maar als de stelen niet te dik zijn kun je ze er ook wel in laten. Verhit in een grote koekenpan of stoofpan wat olijfolie. Stoof de knoflook en de chilisnippers totdat alles lekker ruikt. Voeg de gesneden snijbietbladeren toe en een scheutje water en een snufje zout. Dek de pan af met een deksel. De snijbiet stoomt nu gaar. Tegen het eind van de bereiding kun je een scheutje zachte azijn of wat citroensap toevoegen.
Over het pocheren van een ei maakt iedereen zich zorgen. Ten onrechte, het is eenvoudig en altijd mooi. De kenners adviseren een zo vers mogelijk ei. Mooi nieuws dus voor mensen met eigen kippen. Maar toch: een ei met een paar randjes is ook niet erg. Die kun je er vanaf snijden. Niet lullen maar pocheren dus.
Breng in een brede pan water aan de kook. Doe in het water een scheutje azijn. Houd het water tegen de kook aan. Het moet niet wild borrelen. Breek het ei en laat het voorzichtig in de pan glijden. Schep met een lepel het eiwit terug tegen het eigeel aan. Kook de 2 eieren nu zo’n 2,5 minuten. Kleine eieren moeten korter en grotere natuurlijk langer. Belangrijk is dat het eigeel nog zacht is. Dat is de enige echte kunst bij pocheren.
Pak 2 borden en schep daar de linzen op. Leg de snijbiet eroverheen. Schep met een schuimspaan de gepocheerde eieren uit de pan en leg ze op de snijbiet. Maal hier nog wat verse peper over. Nu heb je een echt feestmaal bereid! Eet smakelijk!
Tips:
De snijbiet in dit gerecht kun je ook vervangen door bijvoorbeeld andijvie of kool. Zeker met kool is het gerecht nog wat meer een wintergerecht!
Zorg voor wat lekker brood, eventueel geroosterd. Het lekkerste van dit gerecht blijft op je bord liggen: saus van gestoofde linzen en snijbiet, gemengd met eigeel, mmm!
Deze mooie foto en dit lekkere recept is gemaakt door Dishingupdelights.
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
Luna (10 jaar) 21 augustus 2010 18:38 uur
Mijn vader heeft het recept gemaakt, heel lekker.
Okke Amerongen 22 augustus 2010 11:41 uur
Ha Luna, Mooi dat het lekker was en bedankt voor je leuke reactie. Als je zelf een keer een lekker recept hebt laat het dan zeker even weten. Dan kom je ook op deze website!
monique 12 mei 2011 17:07 uur
Hallo Okke,
Kan ik ok de rode wijn vervangen door witte wijn, ivm een dieet dat wij volgen.
Groetjes Monique – Chile
Snijbiet is hier trouwens in chile een veel gegeten groente !!! lekker en super gezond
Okke Amerongen 12 mei 2011 21:21 uur
Hallo Monique, Je kunt dit recept prima met witte wijn maken. De smaak zal er wel wat anders door worden maar het zal nog steeds lekker zijn. In Peru heet snijbiet Acelgas, in Chili ook zeker? Als je een keer een lekker Chileens recept hebt hoor ik het ook graag.
Ivo 1 juni 2014 21:18 uur
Lekker hoor! De chili in de snijbiet doet het goed!