Pastei van snijbiet en varkensvlees
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
10 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 30 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediënten
- 1 kilo snijbiet
- 2 eetlepels boter
- 250 gram worst
- 2 tenen knoflook, fijn geknepen
- zout
- peper
- veel peterselie
- 300 gram bloem
- snufje zout
- 150 gram boter
- 1 ei
- ijswater
Deze heerlijke pastei combineert de aardse smaak van snijbiet met het lekkere zout van gebraden worst. Door een mooi patroon van deeg bovenop deze pastei te maken ziet het er ook nog eens prachtig uit. Het is wel stevige kost maar heerlijk!
Snijd de snijbiet in stukjes. Snijd het blad grof en de stelen wat fijner in stukjes van een halve centimeter. Kook de snijbiet in een pan water. Smelt boter in een pan met dikke bodem. Verwijder het vel van de worsten en bak het de vulling totdat er allemaal kleine stukjes gehakt over zijn. Voeg als het vlees bruin is de knoflook toe en doe de gekookte en uitgelekte snijbiet erbij. Bak dit 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout en roer de peterselie erdoor.
Zeef bloem, en kneed dit met de boter en een snufje zout. Klop ei met een lepel ijswater. Bewaar 1 eetlepel van dit mengsel om de pastei later te bestrijken. Kneed dit mengsel door het deeg tot er een soepel mengsel ontstaat. Voeg indien nodig wat extra water toe.
Rol 3/4 van het deeg uit en bekleed een springvorm met dit deeg. Vul de vorm met het snijbietmengsel. Rol het overgebleven deeg uit en snijd er stroken van. Bekleed de vorm met een mooi patroon. Bestrijk dit deeg met het overgebleven eimengsel. Bak de pastei 30 minuten in de oven op 190 graden. Eet smakelijk!
Dit recept komt uit het Groentekookboek van Jane Grigson (Link naar Bol.com). Een boek met een korte beschrijving van iedere groente met een paar recepten. Een echte aanrader!
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
Paula 5 augustus 2012 21:03 uur
Lijkt me heerlijk!
Maar wat doe je met het ijswater?
Okke Amerongen 6 augustus 2012 21:58 uur
Hallo Paula, Je klopt het met het ei. Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik hiervoor een lepel gewoon koud water gebruikt heb…
nedcro 23 februari 2013 18:36 uur
voor “luie” koks:
-was en blancheer de snijbiet en snij grof (goed uitlekken/uitdrukken).
-bak wat mooi gerookt spek in stukjes licht aan.
-meng snijbiet (blitva) met roomkaas, spekjes, pijnboompitjes, stukjes kaas en z/p.
-bak pannekoekjes met wat zout ipv suiker in het beslag.
-vul de pannekoekjes met mengsel, schuif in oven 180 C. en bedek kort voor serveren met wat plakjes kaas.
en lékkerrrrrrrr.
Okke Amerongen 23 februari 2013 21:10 uur
Hallo Nedcro, Dit klinkt als een heerlijk recept. Als er weer snijbiet te krijgen is ga ik het zeker een keer maken. Bedankt voor de tip!
Caddy 4 november 2013 22:01 uur
Vanavond hebben we snijbiet met pasta gegeten , echt een aanrader.
nedcro 4 november 2013 23:44 uur
Ha Okke,
nu eens op kwee, nu weer op snijbiet, we zijn d’r maar druk mee 🙂
Overigens allemaal heel gewone producten hier in Kroatië.
Bizar trouwens dat de h.h. telers de snijbiet niet opnemen in hun plantplannen.
Mínstens zo lekker als spinazie, meermaals te oogsten en beter bewaarbaar in de winkelschappen.
Hier bestaat een oeroud gerecht met de naam “soparnik”, iets uit de Turkse tijden.
In principe een enorme dunne deegbodem, dun gevuld met snijbiet, afgedekt met opnieuw een laag deeg, en dat alles gebakken op een met houtvuur verhitte open stenen bakvloer en afgedekt met hete kooltjes.
Heel bijzonder, heel veel werk, en nog meer ambachtelijk
vakman-/vrouwschap (ik kan het niet ! :-).
Zie: http://www.ajvar.nl/hr/soparnik.html
Okke Amerongen 18 november 2013 20:54 uur
Hallo Nedcro, Erg leuk om te lezen en te zien die Soparnik! Ik heb op internet een aantal prachtige foto’s gevonden. Als ik ooit in Kroatie ben ga ik zeker proberen het een keer ergens te eten. Bedankt voor de tip!
pim 18 november 2013 21:12 uur
ha Okke,
ik zou zeker een reisje naar kroatie maken, zeker jij !
de soorten waar jij over schrijft, kwee, snijbiet, enz., zijn hier algemeen.
voor soparnik moet je trouwens in Dalmatie zijn, want dat is een typisch streekgerecht uit deze regio (zeg maar achter Split, in het binnenland hier).
net de laatste granaatappels tot siroop verwerkt, de citroentjes beginnen al lekker te kleuren en af en toe pluk ik een echt rijpe kaki van de boom.
vervelend leven……zeker niet hier 🙂
als ik zin/tijd heb, zal ik op m’n blog eens een paar soorten uitlichten.
pozdravi iz Svinisce, Pim.
Okke Amerongen 20 november 2013 21:07 uur
Hallo Pim, Kroatië staat zeker hoog op de lijst. Nu ik meer weet over al dat lekkere eten wil ik er nog liever heen. Wel een aardig stuk rijden met mijn bmw-tje uit 1972 maar het lijkt me heel leuk.
nedcro 21 november 2013 00:17 uur
Makkie Okke,
je start ‘m, gaat op je gemakkie rijden, geniet onderweg volop en komt na twee/drie dagen aan in een schitterend land.
Vliegen kan natuurlijk ook (GermanWings of Transavia), en dan huur je hier bij een goeie vriend van me een leuk Renaultje 4 (om in de sfeer van je BMW-tje te blijven).
Lijstjes zijn leuk, afstrepen nog leuker 🙂
Groeten, Pim.