Sarma van snijbiet

Sarma van snijbiet Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 12 reacties

Voorbereidingstijd:
45 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediƫnten:

  • 1 kilo snijbiet (met groot blad)
  • 1,5 mok (Turkse) rond korrelige rijst
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • (olijf)olie
  • blikje tomatenpuree
  • verse platte peterselie
  • zout/peper
  • koriander
  • gedroogd dille
  • gedroogde hete pepervlokken (pittige variant)

Van Mieke Aksakal ontving ik dit bijzondere recept voor sarma van snijbietblad. Er zijn vele manieren om sarma te maken, met kool maar ook met druivenblad. De versie met snijbiet mag natuurlijk niet missen op deze site! Volgens Mieke vragen haar gezinsleden al wanneer ze het weer maakt. Dat kan ik me voorstellen. Bedankt voor de hulp daarmee, Mieke!

De rijst goed wassen, tomaten en ui fijn malen in een mixer en de peterselie fijnsnijden. Dit alles in een schaal mengen met het gehakt, de olie, tomatenpuree, specerijen en peper en zout.

De snijbietbladeren worden gewassen en de stelen verwijdert, de bladeren gaan in een grote bak of pan en hierop wordt kokend water gegoten. Dit een minuut of 2 laten staan, de bladeren uit laten lekken en de dikke nerven er voorzichtig uit snijden. Zorg ervoor dat de bladeren zo min mogelijk scheuren. Bewaar de nerven en steeltjes, deze heb je straks nog nodig.

Nu ga je de bladeren vullen. Ga hier even goed voor zitten, want dit duurt wel even. Leg een blad voor je met de nerven naar boven, de brede kant onderaan. Je legt net iets van de onderkant ongeveer een volle dessertlepel hoeveelheid vulling op het blad. Spreid het uit tot een vinger dikte -worstvorm- en vouw dan eerst de zijkanten van het blad. Rol het dan strak af naar boven, net als het vouwen van een loempia. Proberen de sarma’s dezelfde diktes te laten hebben zodat ze allemaal tegelijk gaar worden.

Pak een grote brede pan, leg op de bodem alle steeltjes en ongebruikte blaadjes. Die zorgen ervoor dat de sarmas niet aanbranden en je kan ze later ook gewoon opeten, je hoeft dus niks weg te gooien. Vul daarna de pan op door de sarma’s netjes tegen elkaar aan gedrukt erin te leggen. Als je een wat smallere pan hebt, is het geen probleem dat je flink wat laagjes opgestapeld hebt, het wordt dan ook allemaal gaar. Giet een scheutje olie over de sarma’s heen, meng 250 ml water met een lepel tomatenpuree en wat zout en giet deze ook in de pan. Vul dan aan met water tot de sarma’s net niet helemaal onder het water staan.

Aan de kook brengen en zo’n 25 min later pruttelen. Even eentje eruit halen na die tijd en controleren of de rijst goed gaar is, zo niet nog enkele minuten laten staan.

Het kan zowel warm als koud gegeten worden.

Reacties

  1. Hetty 29 december 2012 10:25 uur

    Erg lekker recept. Ik heb altijd veel snijbiet in de moestuin en nu heb ik een mooi recept erbij.

  2. bart 23 juni 2013 19:37 uur

    Geweldig recept. Neemt veel tijd in beslag, maar het resultaat mag er zijn. Pure verwennerij. Kan ook goed met kipfilet.

  3. Francis 12 juli 2013 16:15 uur

    Hoe krijg ik de over gebleven gehakt mengsel gaar zoner snijbiet?

  4. Okke Amerongen 12 juli 2013 16:32 uur

    Hallo Francis, Ik zou proberen het te stoven met wat bouillon. Een andere mogelijkheid is om er balletjes van te rollen en ze te frituren. Maar dan moeten het wel stevige balletjes zijn dus dan moet je misschien met wat broodkruim de balletjes binden. Ik heb hier geen ervaring mee dus laat zeker even weten of het gelukt is en of het ook lekker was.

  5. debbie 4 september 2013 09:47 uur

    Gaaf dat er zo veel andere recepten zijn .
    Mag je snijbiet als je het geblanseerd hebt een dag later bereiden het heeft namelijk een zeer sterke ijzer geur dacht dat het net zo iets als spinazie is
    Al vast bedankt voor je antwoord op deze bericht
    Vriendelijke groetjes robbie

  6. Okke Amerongen 5 september 2013 07:30 uur

    Hallo Debbie, Je kunt snijbiet gewoon opwarmen. Na de bereiding moet je het snel af laten koelen in de koelkast en niet langer dan 2 dagen bewaren. Eet smakelijk.

  7. Fiora Vervoort 21 november 2013 17:50 uur

    Leuk, dan weet ik nu ook wat ik met de grote bladeren van de snijbiet kan doen. Helaas voor de kippen die ze nu steeds kregen.

  8. Marieke 24 mei 2014 19:20 uur

    Sarma van snijbiet. Super! Ik heb ook wel eens gehoord dat Sarna kunt maken met jonge bladeren van de Lindeboom. Heeft iemand hier ervaring mee?

  9. ansje 19 juni 2014 21:18 uur

    Kun je snijbiet ook invriezen en moet ik het dan balanceren?
    Erg leuke site !

  10. Okke Amerongen 22 juni 2014 09:16 uur

    Hallo Ansje, Ik heb snijbiet zelf nog nooit ingevroren. Je zou het een keer kunnen proberen om het kort te blancheren en dan in te vriezen. Laat zeker even weten of het gelukt is want er zijn vast meer moestuinders die graag willen weten of dit werkt.

  11. Monique 14 september 2014 08:10 uur

    Gister leerde ik van de moeder van mijn turkse vriendin dat je vooral het jonge blad gebruikt voor sarma (yaprak). Wat ik ook leerde is dat je voor dit gerecht het blad wast dan moet laten drogen en gestapeld rauw kan invriezen.

  12. saskia van Keppel 4 december 2014 13:42 uur

    Wat een leuk recept, ook een goede site trouwens!