Empanadas met snijbiet-ricottavulling

Empanadas met snijbiet-ricottavulling Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 16 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
5

Ingrediënten voor het deeg

  • 2 kopjes bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 0,5 kop plantaardige olie
  • 0,5 kop koud water
  • 1 eierdooier vermengd met 1 el water (voor de afwerking)

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 bakje ricotta
  • 1 bos snijbiet
  • 1 ui
  • paprikapoeder
  • peper & zout naar smaak
  • verse of gedroogde peterselie naar smaak

Empanadas komen van oorsprong uit Spanje en Portugal. Het zijn kleine pasteitjes met een zoete of hartige vulling. De naam komt van het werkwoord 'Empanar', wat inpakken in brood betekent. Je maakt een empanada door een cirkel deeg om een vulling naar keuze te vouwen. Afhankelijk van de grootte kunnen ze dienen als borrelhapje, snack of avondeten. Wij maakten ze met snijbiet (nu volop in de moestuin!) en ricotta, maar ook een vulling van pompoen, aardappel + doperwten of fruit is lekker. Gebruik je fantasie!

Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout met een vork door elkaar. Voeg de olie toe en kneed totdat je een kruimelig mengsel hebt. Voeg het water toe en kneed totdat een vochtige deegbal hebt, vergelijkbaar met pizzadeeg. Vouw de deegbal in plastic huishoudfolie en leg het deeg voor minimaal 20 minuten in de koelkast. Breng het deeg terug op kamertemperatuur voordat je het verder gaat verwerken.

Was de snijbiet grondig, snijd de stelen in kleine stukjes. Snijd de uien ook in kleine stukjes en fruit deze op een laag vuurtje in 1 el plantaardige olie totdat ze zacht zijn. Snijd het blad fijn en voeg dit toe. Bak het geheel totdat de snijbiet geslonken is (net als spinazie of andijvie). Draai het vuur uit, meng de ricotta door het snijbiet-mengsel en voeg de kruiden naar smaak toe.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel het deeg in ca. 10 gelijke stukken, je kunt hier cirkels van ca. 10 cm van rollen. Wil je kleinere empanadas maken, verdeel het deeg dan in meer stukken en pas de diameter van de cirkel aan. Rol de stukken deeg uit op een met bloem bestoven blad. Leg wat vulling in de midden. Bestrijk de rand met wat water en vouw de cirkel dicht. Druk de rand aan met de achterkant van een vork. Ga zo door tot al het deeg op is. Bestrijk het deeg met het ei-watermengsel en plaats de empanadas ca. 25 minuten in de oven. Pas de baktijd aan indien je ze kleiner hebt gemaakt.

Monique Dubbelman is eigenaar van Tuinspul en verkoop alles wat je nodig hebt voor een mooie tuin. Natuurlijk verkoopt ze dus ook snijbietzaad 🙂 Van haar ontving ik dit lekkere recept en deze mooie foto voor snijbietempanadas. Bedankt!

Reacties

  1. kasia 9 augustus 2011 21:46 uur

    makkelijk om te koken, lekker om te eten! 🙂

  2. Nel de Wit 17 oktober 2011 20:16 uur

    Ze waren mooi gelukt, maar wij vonden de smaak nogal flauw, een volgende keer voeg ik ook nog wat pittige kaas toe.

  3. Desi 5 juni 2012 11:13 uur

    Heerlijk!
    Wij hebben er wat geraspte kaas aan toegevoegd.
    Maar wat is dat deeg ook makkelijk te maken en wat een heerlijke smaak.

  4. Okke Amerongen 5 juni 2012 20:55 uur

    Hallo Desi, Mooi dat het lekker is geworden. Het toevoegen van kaas lijkt mij zeker lekker. Het is alles bij elkaar een heerlijk en makkelijk recept. Leuk dat je even laat horen dat alles lekker was.

  5. Rosa 5 juli 2012 10:23 uur

    Klinkt goed! Ga ik vandaag maken met zelfgegroeide snijbiet.

  6. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:36 uur

    Hallo Rosa, Ik hoop dat het recept goed gelukt is. Niets beter dan zelfgeteelde groente!

  7. Rosa 8 juli 2012 21:16 uur

    Heerlijk, ook de kinderen hebben ervan gesmuld!
    Wel stiekem makkelijk bladerdeeg gebruikt..

  8. Lili 7 augustus 2012 20:01 uur

    Erg lekker! Ik heb ook wat komijn toegevoegd en dat geeft net iets kruidiger smaak. Omdat de kinderen de snijbiet niet lusten heb ik voor hen dezelfde deeg gebruikt, maar dan met feta erin. Ze hebben er van gesmuld!
    Wat en lekkere deeg trouwens!

  9. Okke Amerongen 7 augustus 2012 20:30 uur

    Hallo Lili, Snijbiet combineert uitstekend met komijn. Ik heb het nog niet geprobeerd met deze empanadas maar dat is vast en zeker heerlijk. Mooi dat het allemaal lekker was, ook voor de kinderen.

  10. Loes Robroeks 30 mei 2013 16:45 uur

    Ik heb het gisteravond gemaakt, het was heerlijk! Ik heb er gehakt en kaas aan toegevoegd.

  11. inez 25 juli 2013 16:36 uur

    Hoi!
    Klinkt heel lekker allemaal! Maar is dit genoeg voor het avondeten? Zonder bijgerecht enzo?
    Groetjes

  12. Okke Amerongen 25 juli 2013 23:12 uur

    Hallo Inez, Dit recept geeft 2 pasteien per persoon. Ik zou er een lekkere groene salade bij serveren en dan is het genoeg voor een heerlijke avondmaaltijd.

  13. Manuella 4 september 2013 23:54 uur

    Beste Okke,

    Het recept lijkt mij heel lekker en ik wil het graag maken, alleen weet ik niet wat je precies met een kop bedoelt. Is dit de Engels/ Amerikaanse maat van een cup of bedoel je gewoon een klein kopje?
    Gr.

  14. Okke Amerongen 5 september 2013 07:32 uur

    Hallo Manuella, Dit recept heb ik van Monique gekregen dus ik kan het niet exact beantwoorden. Als ik naar de hoeveelheden kijk zou ik beginnen met koffiekopjes en gewoon zorgen dat je wat extra bloem bij de hand hebt. Dan kan er niets mis gaan.

  15. Monica 16 september 2013 12:11 uur

    Ik ga het vanavond maken!! lijkt me erg lekker, nooit snijbiet gehad dus ben wel zeer benieuwd!

  16. Mireill 16 juni 2014 11:35 uur

    Heerlijk recept! Ik heb geitenkaas toegevoegd in plaats van ricotta, maakt de smaak ook iets pittiger.