In de tuin

Snijbiet is de mooiste groente om in de moestuin te hebben. Het is er in alle kleuren van de regenboog: rood, paars, oranje, geel en wit. Deze lekkere bladgroente is makkelijk te telen en is nauwelijks vatbaar voor ziektes. Een aanwinst voor iedere moestuin dus!

Snijbiet zaaien

Snijbiet gezaaid in rijen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Snijbiet zaai je in het bed van de bladgroente. Zaai het niet op de plaats waar het jaar ervoor bieten stonden. Dat kan voor problemen zorgen. Snijbiet kun je zaaien vanaf maart/april tot augustus. Als je het zaad dicht op elkaar zaait kun je het blad jong oogsten. Jong blad is lekker als salade of gemengd door gewone sla. Zaai snijbiet voor het blad op regels met een tussenafstand van 30 centimeter. Leg op iedere 5 centimeter 1 zaadje. Dun het uit op 10 centimeter.

Je kunt ook bladribben van snijbiet telen. Het is wat minder gebruikelijk maar wel heel lekker. Wanneer je bladribben wilt oogsten, zaai je de snijbiet op rijen met een afstand tussen de rijen van 40 centimeter. Je legt op iedere 5 centimeter een zaadje en dunt uit zodat er iedere 20 centimeter een snijbietplant opkomt. Je wacht dan tot je lekker dikke stengels hebt.

Snijbiet rassenlijst

Ras

Kleur van stelen

Vooral geschikt voor

Gewone groene Groen Blad
Lucullus Licht groen Blad
Vulkan Rood Blad en stelen
Virgo Wit Stelen
Magenta sunset Fluorescerend roze! Blad en stelen
White silver Wit Stelen
Rhubarb chard Diep rood Blad en stelen
Orange glory Oranje Blad
Bright yellow Geel Blad en stelen

Snijbiet zaad

Snijbiet zaad is te koop bij tuincentra. Bekende leveranciers zijn: Van Hemert, Sluis en Oranjeband. Biologisch zaad is verkrijgbaar van De bolster. Bij Vreeken in Dordrecht tref je vele soorten aan in alle kleuren van de regenboog. Als je toch snijbiet gaat zaaien is het wel leuk om wat variatie te kiezen. Let bij het kopen wel goed welk type je koopt: voor blad of teelt van snijbiet ribben. Daar zit echt verschil tussen.

Snijbiet oogsten

Snijbietblad kun je blijvend oogsten wanneer je telkens het buitenste blad plukt. In het hart van de plant groeit dan weer nieuw blad en zo heb je lange tijd oogst. Bij de teelt van stelen oogst je de hele plant als ze lekker dik en groot zijn. Als je de stelen teelt, zorg dan dat je regelmatig wat oude mest bij de planten strooit. Dan krijg je lekker dikke stelen!

Oogst nooit te veel. Snijbiet laat zich slecht bewaren. De bladeren worden snel slap en de smaak is dan ook een stuk minder. Leg de snijbiet direct na het oogsten in een vochtige doek als je toch snijbiet moet bewaren.

De mooie foto van de snijbiet op rijen is van Resto Van Harte in Groningen die met vrijwilligers een eigen moestuin onderhouden. Met de opbrengst koken ze. Mooi concept dus!

Reacties

  1. Ellen 18 juli 2011 17:31 uur

    Hoi Okke, geweldig je site over snijbiet. Dat at ik vroeger van m’n vaders moestuin. Stel ik koop het van de week, heb je dan het basisrecept voor me? Zoals moeder kookte, net als spinazie??

  2. Okke Amerongen 21 juli 2011 08:23 uur

    Je kunt het koken als spinazie maar ik denk wel dat het lekkerder is om er een recept mee te maken. Ik heb er genoeg dus er moet haast wel wat lekkers bij zitten: https://www.snijbiet.nl/recepten/

  3. leowuck 26 augustus 2011 19:47 uur

    hallo weet iemand een winkel of een kwekerij in de buurt van Veenendaal waar je snijbiet kan kopen vriendelijke groet Leo Wuck

  4. Margriet Jongepier 28 augustus 2011 17:30 uur

    Dag Leo,
    Je zou eens een bezoek kunnen brengen aan De Ommuurde Tuin in Wageningen. Dit is een biologisch tuinbouwbedrijf en lekkere lusthof en ligt op landgoed Oranje Nassau’s Oord tussen Wageningen en Renkum. Op het landgoed is maar 1 weg, de Kortenburg. De Ommuurde Tuin ligt schuin tegenover nr. 11 tussen de Wageningse Berg en het Renkums Beekdal. Er worden hier seizoensgroenten gekweekt en verkocht en heel veel meer. De tuin is open op woensdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.30 uur. Meer informatie op http://www.ommuurdetuin.nl. Het bedrijf wordt gerund door Esther Kuiler en Taco IJzerman. Een bezoek is zeer de moeite waard. In het winkeltje zijn veel (vergeten) groenten en bijzondere aardappelsoorten etc. te koop. Op hun website kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.
    Hoop dat je hier wat aan hebt.
    Vriendelijke groet, Margriet Jongepier.

  5. knoes 4 september 2011 21:07 uur

    ja heerlijk die snijbiet, ligt een bundel in de ijskast en heb m’n recept al klaar : heel licht roerbakken, sjalotje , knoflook, die hele grote paddestoel erbij, kan even niet op de naam komen….oja die portobella, en worteltje en dan met pompoenfrittas uit de oven erbij…bon appetit…. haal ze bij de biologische winkel elke week, boordevol goeds van de natuur….

  6. Okke Amerongen 6 september 2011 22:02 uur

    Mooi om te horen Knoes. Lekker iedere week genieten van snijbiet!

  7. ben 1 januari 2012 11:00 uur

    Mijn snijbiet staat nu (1 januari 2012) nog fier in de moestuin. Kan ik er nu nog van eten of is het seizoen eigenlijk voorbij? Is het een vaste plant of moet ik opnieuw zaaien straks in het voorjaar?

  8. Natascha 4 januari 2012 22:06 uur

    Ha Ben, ik heb ook nog snijbiet en die eten we gewoon, want de smaak is nog heerlijk! Het is geen vaste plant, voor het nieuwe seizoen moet je weer opnieuw zaaien. Kijk ook eens bij ‘rassen’ op deze site, dan kun je andere soorten proberen, altijd leuk! Op mijn site, bij recepten/allerlei lekkers, vind je ook recepten met snijbiet! En anders heeft Okke er ook nog veel voor je natuurlijk. Succes!

  9. Natascha 4 januari 2012 22:07 uur

    De naam van mijn site: http://www.greendelicious.nl!

  10. Winnie 1 april 2012 11:43 uur

    Hai Okke,

    Ik wil snijbiet zaaien op mijn dakterras, in een oude zinken teil. Kan dat?
    Hoe diep moet de aarde dan zijn? Als ik regels moet maken met 30 cm ertussen dan kan ik maar 2 regels maken. En wat bedoel je met om de 5 cm een zaadje en dan uitdunnen tot 10 cm. Met name het laatste deel van die zin snap ik niet helemaal.
    Verder nog tips? Ik kan nu toch al zaaien? Of beter wachten tot na ijsheiligen?

    Groetjes, Winnie

  11. Okke Amerongen 1 april 2012 12:09 uur

    Hallo Winnie, Je kunt gewoon zaaien in een teil. Geen enkel probleem. De aarde hoeft niet al te diep te zijn, een centimeter of twintig is prima. Als je het in een teil zaait dan ben je niet gebonden aan het zaaien op strakke regels. Het zaaien op regels is handig in een moestuin. Het zorgt dat je tussen de regels iets anders kunt zaaien of kunt schoffelen. Op een dakterras doe je dat natuurlijk niet. De tussenafstand tussen de zaadjes moet ongeveer 10 centimeter zijn. Omdat niet alles opkomt zaai je normaal gesproken iedere 5 centimeter. Als alles dan toch opkomt dun je het uit. Komt niet alles op dan heb je toch in ieder geval een mooi rijtje in je moestuin. Kortom zaai in een teil gewoon er op los en dun ze iets uit als alle zaadjes opkomen. Zie de eerste plantjes die je uitdunt maar als een eerste oogst. Je kunt nu al gewoon zaaien. Veel succes!

  12. Winnie 1 april 2012 12:29 uur

    Dank voor je uitgebreide antwoord Okke.
    Zie net dat ik alleen Lucullus zaadjes heb.
    Dus ga nog even op zoek naar andere soorten/kleuren.
    Ik laat je wel weten wat het resultaat is.

    Grtz, winnie

  13. C Booden 19 april 2012 12:21 uur

    Hallo,
    Ik woon op een flat, dus zoek ik in Almere of omgeving
    naar een winkel e.d. waar ik snijbiet kan kopen.
    Van vroeger herinner ik me hoe lekker het is.
    Waarom wordt dat niet meer verkocht? Hou me aanbevolen

    1
    C Booden

  14. Okke Amerongen 6 mei 2012 09:22 uur

    Hallo C. Booden, De beste kans om snijbiet te kopen heb je in een biologische winkel of op de biologische markt. Ik ben niet bekend in Almere maar in zo’n grote stad moet er zeker een biologische winkel en/of biologische markt zijn. Veel succes!

  15. nellie vandelft 3 juni 2012 11:56 uur

    hallo allemaal. ja,ik heb ook voor het eerst snijbiet in mijn achtertuin gepoot vroeger deed nijn man dat altijd dus het is voor mij nog vreemd Mijn zoon heeft een tuintje voor mij aangelegd met sla spruiten tomaten aardbeien bieten andijvie radijs heel leuk ben er vaak in bezig maar nog geen ervaring ermee dus lees ik alles zoveel mogelijk op internet ik wist niet dat er zoveel soorten in snijbiet was groeten nellie

  16. Nanda 10 juni 2012 17:12 uur

    Beste Okke,
    Ik zag dat er zwarte luis in de snijbiet zit. Enig idee hoe ik dit kan “bestrijden”? Ik heb nu maar alle blaadjes die echt helemaal onder de luis zaten eruit gehaald. Verder denk ik dat ik maar op zoek ga naar heel veel lieveheersbeestjes?
    Heb jij nog een idee?

  17. Okke Amerongen 11 juni 2012 20:52 uur

    Hallo Nanda, De niet chemische oplossing is het mengen van groene zeep, spiritus en water en daar de planten mee besproeien met een plantenspuit.

  18. Laurens 20 augustus 2012 18:20 uur

    Beste Okke,

    had wat vragen over de knol van de rode snijbiet: Is deze goed te eten? Net zo bereiden als gewone rode bietjes? Grappig trouwens zo’n gespecialiseerde site over één soort groente. Ere wie ere toekomt denk ik dan maar!

    Groeten Laurens

  19. Okke Amerongen 20 augustus 2012 22:41 uur

    Hallo Laurens, Bedankt voor het compliment! Van snijbiet kun je vast de knol ook eten maar of het lekker is weet ik niet. Waarschijnlijk eet men niet voor niets het blad maar probeer het zeker eens uit. Ben benieuwd naar de smaak. Bij mij zie ik een verdikking op de wortel maar een knol is het eigenlijk nooit. Ik heb het daarom zelf nog nooit gegeten.

  20. marijke stegerhoek 11 oktober 2012 09:31 uur

    hallo Okke, dank voor je leuke website.
    Ik heb veel snijbiet in de tuin, (die met de rode stelen), en nu vind ik de knollen zo mooi en lekker zoet.
    Nu ik eet ze rauw.
    Is daar ook een recept voor?

  21. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:36 uur

    Hallo Marijke, De knollen zou ik bereiden zoals rode bietjes. Dus even koken en daarna verwerken. Van stamppot tot risotto met rode bietjes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Eet smakelijk!

  22. Jimmy 10 december 2012 05:00 uur

    Goede morgen,

    Ik zoek voor de snijbiet hier in Hollands maar helaas ik kan niet op de supermarkt vinden .
    waar ik kan kopen . heb jullie een idee .
    MVG,
    jimmy

  23. Okke Amerongen 15 december 2012 08:27 uur

    Hallo Jimmy, Het seizoen voor snijbiet is nu eigenlijk voorbij. De meeste kans om snijbiet te kopen heb je bij een biologische winkel ongeveer vanaf mei/juni. Veel succes.

  24. Marcel v D 17 mei 2013 21:36 uur

    Wat een leuke site. Ik ben voor het eerste jaar begonnen met de makkelijke moestuin. Een moestuin op één vierkante meter. Ik heb er nu twee staan en heb al het nodige aan sla en andijvie eruit gehaald. De steeltjes, radijsjes, bietjes,peulen, ui en noem maar op schieten al aardig op en heb er reuze veel plezier van. Ik twijfel nu of de snijbiet wel geschikt is om in deze mini-moestuin te zaaien of is het beter om deze ergens anders in de tuin in de volle grond te zaaien. Ik ben erg benieuwd naar deze groente en hoop dat ik een geschikt plekje kan vinden. Ik heb een zakje zaad (Bright Lights) maar kan er niet uit opmaken of deze in de volle zon of juist in (half) schaduw moet staan.
    Groeten Marcel

  25. Okke Amerongen 18 mei 2013 13:13 uur

    Hallo Marcel, Zo’n mini moestuin is super leuk. Snijbiet kan toch wel wat ruimte innemen als je ze groter wilt laten groeien. Om alvast te beginnen kun je ze ook wat dikker zaaien in de minimoestuin. Dan oogst je de jonge blaadjes en kun je ze als sla eten. Als je groter blad met een stevige smaak wilt oogsten zou ik ze in de volle grond zaaien. In de zon is beter maar in half schaduw kun je het zeker proberen. Veel succes. Oh, en bedankt voor de complimenten. Erg leuk om te horen.

  26. Mark Wuyten 6 juni 2013 16:59 uur

    Ik woon in Barcelona en daar heb ik een moestuintje. Snijbiet heet hier acelga, welke variant dat is dat weet ik dan niet maar, maar de bladeen zijn mooi groen en de nerven wit. Ik gebruik de acelga voor hutspot, voor soep en voor garnering van vis. Nou hebben ik de hel winter blaadjes kunnen plukken en nu beginnen ze uit te groeien. Moet ik ze nu uit de grond halen en weg gooien? Er groeien zaadjes aan en er ontstaan gele bloempjes. Kan ik iets met de zaadjes doen?

  27. Okke Amerongen 16 juni 2013 18:34 uur

    Hallo Mark, Je kunt de snijbiet gewoon door blijven plukken maar voor mooi blad en een goede oogst zou ik opnieuw zaaien. Dan weet je zeker dat het goed gaat. Het zaad kun je waarschijnlijk opnieuw gebruiken om nieuwe planten op te kweken. Gewoon proberen. Succes!

  28. gerrie van der Gronden 27 juni 2013 13:30 uur

    Voor het eerst snijbiet in mijn volkstuin, Heerlijk!
    De snijbiet wassen en dan goed drogen.
    In een wokpan een paar teentjes knoflook met wat olie fruiten en dan de snijbiet erbij.
    Smullen maar.

  29. nanda 29 juni 2013 21:30 uur

    Hai okke, mijn snijbiet schiet door. Vorige jaren nooit gehad, maar nu ineens wel. Als ik de bloemstengels eruit haal, zal de plant door blijven groeien? Of zal de plant blijven proberen om bloemstengels te maken? Zal ik anders nog opnieuw kunnen zaaien?

  30. Okke Amerongen 30 juni 2013 10:26 uur

    Hallo Nanda, Ik zou opnieuw zaaien. Dan is de productie waarschijnlijk ook weer wat hoger. Het kan nog best.

  31. Michael 8 juli 2013 11:42 uur

    Hi Okke, wist je dat snijbiet erg geliefd is bij bijvoorbeeld Koerdische mensen? We kwamen er via een Koerdische vriendin achter dat ze snijbiet gebruiken voor een variant op dolmades! Het heet dan ‘Yaprax’. Helaas is onze snijbiet erg aangetast. In de bladeren kruipen allemaal larven rond! Nog tips om dat te voorkomen of bestrijden?

  32. Okke Amerongen 10 juli 2013 20:30 uur

    Hallo Michael, Ik wist het niet maar een lezer van de site stuurde mij een keer een recept voor Sarma van snijbiet. Dat is een iets soortgelijks. Koken en eten uit andere culturen is geweldig. Leuk dat een Koerdische vriendin je hier wat over kan leren. Over het algemeen is snijbiet erg taai en niet ziektegevoelig. Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen te koop die hier tegen werken. Als de larven wat groter zijn zou je ze met de hand kunnen verwijderen maar dat moet je wel regelmatig herhalen en ik weet niet of je een tuin aan huis hebt.

  33. Ireen leijten 28 juli 2013 16:51 uur

    Snijbiet met roestvlekken, is die nog eetbaar of beter niet eten?

  34. Okke Amerongen 28 juli 2013 20:11 uur

    Beste Ireen, Dit is nog gewoon eetbaar. Als je de snijbiet wat fijner snijdt dan merk je het nauwelijks.

  35. Erika 13 september 2013 09:27 uur

    Kan je snijbiet ook kweken in een meter*meter tuintje? Zo ja, hoeveel zaad zaai je dan per ‘vierkantje’?

  36. Okke Amerongen 18 september 2013 14:47 uur

    Hallo Erika, Je kunt snijbiet ook in een vierkante meter tuin kweken. Je moet zelf even bepalen of je grote snijbiet wilt kweken die je in gerechten kunt verwerken of kleine bladsnijbiet die je als sla kunt eten. Grote snijbiet moet je ruimer zaaien zoals in dit artikel beschreven is. Kleine snijbiet kun je dicht zaaien omdat je het als hele jonge blaadjes oogst net zoals pluksla.

  37. louis 23 februari 2014 20:34 uur

    Hoewel ik een (al zeg ik het zelf ) een tamelijk doorgewinterde volkstuinder ben
    moest ik toch even zoeken naar de teeltwijze van de snijbiet. Tot mijn verrassing kwam ik op je site. Geweldig! Wat een info en het doet erg gezellig aan.Compliment!

  38. Okke Amerongen 25 februari 2014 23:35 uur

    Hallo Louis, Bedankt voor de complimenten! Erg leuk, Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen en dat snijbiet weer volop beschikbaar is.

  39. Filippákos 22 maart 2014 08:02 uur

    Leuke site Okke 🙂
    Snijbiet- of warmoeszaad is eigenlijk een zaadkluwen, zoals het woord war-moes(tuin) reeds zegt. Uit elk kluwen schieten meerdere kiemen. Per kluwen hou je het grootste/beste plantje, de kleinere knip je zo vroeg mogelijk weg. Daarom zaai ik warmoes nooit in volle grond, altijd in bakjes (gebruikte wegwerpbekers). Ik kruip namelijk niet zo heel erg graag, gewapend met een nagelschaartje, op m’n ellebogen door de tuin, u snapt?
    Als je de zaadkluwens meerdere uren voorweekt* in lauwwarm water zal dat de kiemtijd met meerdere dagen verkorten.
    Aanbevolen zaaidiepte <1 tot 1,5cm max. Diep zaaien voorkomt algemeen uitdroging maar heeft het nadeel dat de reserve-energie in het zaad uitgeput raakt vόόr het kiempje aan de oppervlakte komt en zonne-energie kan tanken. Nadat de kiem bovengronds staat kan je altijd nog wat aarde bijvullen om de wortels op die manier dieper te zetten. Echter nooit de kiemblaadjes begraven! Deze regel geldt voor vrijwel alle planten.
    Pas er ook op dat je je warmoes wel elk jaar op een andere plaats kweekt. Wisselteelt is de boodschap, om de 4 jaar pas weer dezelfde groente op dezelfde plaats.

    *Dat voorweken geldt trouwens voor bijna alle zaden. 24 Uur voorgeweekt basilicumzaad kiemt bij 23 graden al na 4 dagen bvb. Peterselie, wat er soms tot 4 weken over doet om te kiemen zal tot 10 dagen vroeger opkomen als het zaad een dag voorgeweekt is.

  40. Herman 27 maart 2014 17:35 uur

    Door de afgelopen zachte winter heb ik nu nog geweldig mooie, groene snijbiet staan die nu gewoon weer door begint te groeien, waarschijnlijk om een lange bloemsteel te gaan maken in dit tweede jaar. Zou ik het lof er ook af kunnen snijden en dan weer gewoon kunnen gaan oogsten voor op te peuzelen of is dit toch af te raden ? Graag uw reactie en bij voorbaat dank.

  41. Okke Amerongen 4 april 2014 21:26 uur

    Hallo Herman, Voor een lekkere oogst en fris blad is het beter om gewoon nieuwe plantjes te zaaien. Het zaad is spotgoedkoop dus daar hoef je het in ieder geval niet voor te laten.

  42. Okke Amerongen 4 april 2014 21:27 uur

    Hallo Filippákos, Bedankt voor alle tuintips! Erg leuk om allemaal te lezen.

  43. Pascale Hopstaken 10 april 2014 12:04 uur

    Hartstikke leuke site,dank je !
    vraagje;
    Wij hebben in onze wijkmoestuin de hele winter t/m nu nog steeds snijbiet staan.Blijven ze dan toch voor comsumptie nog geschikt ? (met gele-rode-witte steel )

  44. Okke Amerongen 10 april 2014 13:43 uur

    Hallo Pascale, Ze blijven geschikt voor consumptie maar voor een jong mals blad en waarschijnlijk voor snellere groei/oogst is het beter om gewoon nieuw te zaaien in een bed waar voorheen een ander gewas stond. Maar kwaad kan het niet hoor. Eet smakelijk en bedankt voor de complimenten.

  45. Salima Holleman 4 mei 2014 11:01 uur

    Beste Okke, Geweldig dat je recepten hebt voor de bereiding van snijbiet/warmoes. Ik had vorig jaar 2 plantjes voor m’n volkstuin gekregen en die hebben deze winter overleefd, zonder aantasting. Staat zo prachtig, met zulke rode stelen. Dankzij de recepten heb ik er nu lekker van gegeten. Hoop dat nog meer recepten volgen.

  46. Ellen 17 mei 2014 11:52 uur

    Help, de slakken ete mijn jonge plantjes op. Wat te doen?

  47. Ellen 17 mei 2014 11:53 uur

    Help, de slakken eten mijn jonge plantjes op. Wat te doen?

  48. Herma Klok 18 mei 2014 20:56 uur

    Geen probleem slakken,
    Heb je strand in de buurt? Dan kun je een zak schelpen zoeken.
    En anders kippen grit halen bij een Boerenbond.
    Slakken hebben een hekel aan kalk.
    Dus een geultje, geplette schelpen doet wonderen en wat zeer fijn gemalen er tussen strooien.

  49. Herma Klok 18 mei 2014 21:03 uur

    Kun je niet aan schelpen of grit komen kun je ook een bloempot gebruiken.
    Wel van terracotta.
    Je neemt een pluk lang gras bundel deze in het midden en trekt het touwtje door de opening van de bodem.
    Je krijgt dan een pot die een klepel heeft. Hang deze in de schaduw.
    Met een beetje geluk krijg je vrienden die heel wat ongedierte opruimen in je tuin. Oorwormen. Heel simpel, maar het werkt wel als je vriendjes hebt.

  50. Sheila 20 juni 2014 14:11 uur

    Hallo,

    Misschien een ietwat dommige vraag maar hoe kun je snijbiet van de moestuin het beste (en makkelijkste) schoonmaken?
    Ik doe het nu, in etappes, in een emmer met zout en dan gaat veel zand en vuiligheid naar de bodem.
    Maar de beestjes blijven aan het oppervlak. Als ik dan de snijbiet eruit haal, gaan die beestjes natuurlijk weer gewoon mee.
    Het is dus best een werk, vandaar dat ik me afvraag of er wellicht een simpelere, snellere en logischere manier is om snijbiet te wassen.

  51. Okke Amerongen 22 juni 2014 09:18 uur

    Hallo Sheila, Dat is zeker geen domme vraag. Maar een betere manier ken ik niet dan gewoon goed spoelen in een bak met water. Als je heel veel beestjes hebt, kun je nog proberen om ze met een fijne zeef van de oppervlakte van het water af te scheppen.

  52. Yvonne 8 juli 2014 12:48 uur

    Hallo,

    Ik wil graag snijbiet in bakken zaaien. Hoe kan ik dit het beste doen?

    Groetjes, Yvonne

  53. Okke Amerongen 13 juli 2014 12:59 uur

    Hallo Yvonne, De snijbiet in een bak kun je precies zoals op deze pagina is beschreven.

  54. Maaike 5 november 2014 00:00 uur

    Beste Okke
    weet je toevallig of snijbiet hetzelfde is als ” Swiss chard, mangold of krautstiel”? 1 stekje van Swiss chard in de tuin, gekregen van schoonmoeder. Je ziet ze hier in zwitserland in bijna elke moestuin, wit groen blad, wordt geoogst voor de stengel. – Ik heb er in NL gekocht wat gekleurde snijbiet naast gezaaid. Alleen de snijbiet had behoorlijk last van ( echte) meeldauw. het zwitserse stekkie, -inmiddels plant- had nergens last van. Vooral de rode kleur snijbiet leek het meest aangetast. Kan je de snijbiet met meeldauw nog gewoon eten? Hele leuke site, vooral voor de recept ideeen! Bedankt!

  55. Okke Amerongen 6 november 2014 16:28 uur

    Hallo Maaike, Snijbiet is in het Duits Mangold en in het Engels Swiss Chard. Krautstiel is voor mij nieuw maar kraut is eigenlijk kool. Meeldauw kun je er wel afwassen maar ik zou de planten toch gewoon vervangen en nieuwe zaaien. Al was het maar om besmetting naar andere planten te voorkomen.

  56. ben 20 november 2014 15:18 uur

    Ik heb wel snijbiet wortel gegeten(kleur rood met witte ringen)
    gegeten als bietjes,ik ga nu snijbietwortel samen met bietjes op zoetzuur zetten,voor de bewaar,.ingredienten:blokjes snijbietwortel,bietjes,ui,zelfgemaakte appelazijn,mosterzaad,komijnzaad,zout

Over deze site

Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.