Zoete snijbiettaart met rozijnen en pijnboompitten
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
2 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 75 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediƫnten voor het deeg
- 250 gram bloem
- 100 gram boter
- 75 gram poedersuiker
- 1 ei
- 1 snufje zout
Ingrediƫnten voor de vulling
- 300 gram blad van de snijbiet
- 3 appels
- 50 gram rozijnen
- 50 gram pijnboompitten
- 25 gram amandelmeel
- 75 gram rietsuiker
- 1 ei
- 3 eetlepels rum
- 1 theelepel olijfolie
Deze taart combineert zoet met snijbiet?! Een combinatie die wij niet zo kennen maar die geweldig lekker is. De aardse snijbiet combineert fijn met rozijnen, appel en pijnboompitten en suiker. Dit gerecht is lekker als nagerecht maar ook als een licht diner met een frisse salade erbij. Ook een lekker glas witte wijn past hier prima bij.
Maak het deeg een uur van te voren klaar. Zeef de bloem in een kom, voeg de suiker toe, 1 geklopt ei, in blokjes gesneden boter en een snufje zout. Meng het even snel en kneed het kort tot een bal. Pak de deegbal in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de rozijnen met de rum en laat ze in een kom staan. Was de snijbiet en verwijder de stelen. Snijd de snijbiet in strookjes. Blancheer ze 1 minuut in kokend water. Laat het geheel nu goed uitlekken in een vergiet en daarna in een doek.
Meng nu in een kom de rietsuiker, 1 geklopt ei, de in rum gemarineerde rozijnen, de pijnboompitten, amandelmeel, olijfolie en een beetje peper. Roer hier de goed gedroogde snijbiet doorheen. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dunne partjes.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter. Verdeel het deeg in 2 ongelijke delen van 2/3 en 1/3. Rol hier met de deegroller 2 ronde plakken van. Bekleed de bodem en de randen van een springvorm met de grootste plak. Bedek de bodem gelijkmatig met het snijbietmengsel. Dek dit mengsel af met de dunne appelschijfjes. Vervolgens dek je de taart af met de kleinere plak deeg.
Bevochtig de randen van het deeg en bevestig de delen aan elkaar. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de taart nu in 30 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en bestrooi hem met de poedersuiker als de taart nog warm is. Deze taart kun je zowel warm als lauw serveren. Eet smakelijk!
Deze mooie foto is gemaakt door Banlon 1964.
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
Fia 7 oktober 2012 11:11 uur
De spannende taart uitgeprobeerd. Ik heb grootbladige snijbiet ontdaan van de harde nerf, heel fijn gesneden en geblancheerd. Het deeg was krap genoeg voor een 24 cm vorm. En uitrollen gaat slecht. Dus net als bij appeltaart op de bodem gedrukt en 1/3 deeg verkruimeld er over heen. Dat was net genoeg.
In de oven en proeven…………heerlijk, Dat vonden ook 3 kritische gasten.
Je zou nog wat citroensap of wat kaneel kunnen toevoegen. Aanrader!
Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:35 uur
Hallo Fia, Mooi dat de taart lekker was. De toevoeging van citroensap en kaneel zal ik een keer proberen. Leuke tip!