Pasta met snijbiet, pruimen en hazelnoten
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
7 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 15 minuten
- Aantal personen:
- 2
Ingrediënten:
- 60 gram hazelnoten
- 6 pruimen
- 200 gram veelkleurige snijbiet
- 200 gram wortel
- 1 ui
- 150 ml room
- 200 gram volkoren pasta
- paar takjes verse oregano (gedroogd mag ook)
- parmezaanse kaas
- balsamico-azijn
- olijfolie
- peper
- zout
Via Saskia Bonarius kreeg ik de tip over een vriendin van haar die bij Utrecht CS ingrediënten voor haastige forenzen verkoopt. Doel is dat mensen zonder tijd toch iets lekkers en gezonds kunnen koken. Dit initiatief heet Kamilla's keuze. Een super idee. Kamilla wilde het recept graag op deze site delen. Super bedankt Saskia en Kamilla!
Dit recept is gelukkig heel simpel. We bereiden eerst even alle ingrediënten voor en bakken de saus daarna in 10 minuten gaar.
Zet een pan met ruim water op met een beetje zout en olie voor de pasta en kook deze beetgaar. (Wat je ook kunt doen is de pasta slechts 3 minuten laten koken, dan het gas afzetten en de pasta in het hete water vanzelf verder laten garen. Scheelt gas!)
Snij de stelen van de snijbiet. De stelen snij je in kleine stukjes en de bladeren in reepjes. Bewaar stukjes stengel en de reepjes bladeren apart. Snij de wortel in dunne plakjes. Snij de ui fijn. Snij de pruim in kleine stukjes (verwijder de pitten). Haal de oregano blaadjes en bloemetjes van het steeltje en hak fijn. Hak de hazelnoot grof. Zet een koekenpan op een kleine pit en rooster de hazelnoot langzaam bruin (af en toe opschudden).
Verwarm terwijl de hazelnoten bruin bakken in een grote koekenpan of wok 3 eetlepels olijfolie op lage temperatuur en voeg de wortel, ui en steeltjes van de snijbiet toe. Bak alles in een minuut of 7 knapperig en gaar. (Kijk! De wortel krijgt een gouden gloed!) Voeg daarna de oregano en het blad van de snijbiet toe en laat deze -onder rustig roeren- slinken en gaar worden in ongeveer 3 minuten. Roer de room door het groentemengsel en voeg peper en zout naar smaak toe.
Giet de pasta af en leg deze op het bord. Schep de pastasaus er bij. Maak van je pasta nu af door deze eerst te bestrooien met de Parmezaanse kaas en dan te garneren met de gehakte hazelnoten en stukjes pruim. Tenslotte besprenkel je het geheel met de balsamico-azijn. Woepiewhoe! Aan tafel!
Dit recept is van Marc van der Krogt, huiskok van Kamilla’s keuze.
Kamilla’s keuze is op werkdagen van 16:30-20:00 uur met haar mooie bakfiets te vinden bij Utrecht CS op het Smakkelaarsveld. Woon je in Utrecht? Haal dan zeker eens een maaltijdpakketje bij haar af. Kamilla gebruikt alleen duurzame producten. Meer informatie is te vinden op de website van Kamilla’s keuze of op haar Facebookpagina.
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
Mia 23 september 2013 20:03 uur
de Snijbiet of warmoes, staat hier al enkele jaren, telkens opnieuw, om mijn groene smoothies lekker te maken, onze wok te spijzen, en onze soep te verrijken
Jessica 20 november 2013 22:52 uur
Dit gerecht is echt fantastisch! Bedankt voor het delen!
walter steemers 13 februari 2014 07:30 uur
Hier in Frankrijk verkoopt men snijbiet die mede / vooral is gekweekt om de stelen. Het ziet er daardoor een beetje uit als paksoi. Men maakt ons wijs dat die stelen naar asperges smaken. Weet iemand hoe je deze moet bereiden om tot dit resultaat te komen?
Okke Amerongen 13 februari 2014 19:07 uur
Hallo Walter, Helaas is de snijbiet voor stelen bij ons nauwelijks te koop. Om de smaak van asperges te benaderen zou ik ze blancheren of stomen en dan met een bechamelsaus maken. Maar de smaak van snijbiet is steviger en aardser dan de smaak van asperges. Ik verwacht dus niet dat dit vergelijkbaar is.
Mies 13 april 2014 20:06 uur
Hoi Okke, Ik heb zaterdag “bij de boer” bosbieten met stengel en blad gekocht. Ik wil er graag zoveel mogelijk van klaar maken. Weet jij iets leuks waarin alle onderdelen gebruikt worden?
Bart 15 augustus 2014 14:33 uur
Hoi Mies, dit recept (bosbiet met boekweit en spekjes) komt uit Smaakmakend van mei 2012. Erg lekker en door de boekweit weer eens iets totaal anders!
Ingrediënten: 1 bos bieten, 4 stengels bleekselderij, 1 liter kippenbouillon, 3 el olijfolie, 1 bos bosui, 1 teen knoflook, 150 gr spekblokjes, 1/2 rode peper, 250gr boekweit, 8 el yogarde.
Snijd het loof van de bietjes, was het en snijd het loof in stukjes van 2-3cm. Schil de bietjes en snijd deze, net als de bleekselderij, in blokjes van 1/2 cm. Verhit de olie, fruit de bosui, selderij en knoflook 5 min. Voeg spek en rode peper toe en bak 5min mee. Schenk de bouillon erbij, voeg de boekweit en bietjes toe en naar smaak zout. Laat in 20min op een laag vuur gaar worden. 5 Minuten voor het einde het fijngesneden bietenblad erbij. Eventueel serveren met de yogarde!
Wij laten de peper weg en voegen een scheutje balsamico toe…
marianne 15 oktober 2014 18:21 uur
Wat een heerlijk recept. Wij verbouwen snijbiet op onze tuin en wisten nooit zo goed wat er mee te doen. Nu dus wel. Omdat ik geen pruimen in huis had, heb ik stukjes peer gebruikt. Kan heel goeden en volgens mij kan abrikoos ook