Salade van snijbiet met spekjes

Salade van snijbiet met spekjes Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten

  • 200 g snijbiet
  • 4 eetl. olie
  • 1 eetl. citroensap
  • 1/2 theel. mosterd
  • 1 theel. honing
  • zout en peper
  • handje pijnboompitten
  • uitgebakken spekjes (vegetariers kunnen dit weglaten)

Van Annelies van Roosmalen kreeg ik eerder al een lekker recept voor een kweepeertaart. Nu stuurde ze mij dit lekkere recept mét een uitnodiging om een keer wat snijbiet te komen ophalen. Geweldig aanbod en ik heb geluk met zo veel leuke lezers en bezoekers van mijn sites. Annelies, bedankt!

Snijbiet wassen en alleen het blad in reepjes snijden. De dikke stengels worden niet gebruikt. Dressing kloppen en door de salade scheppen. Pijnboompitten roosteren in een koekenpan en over de salade strooien.
Als laatste de warme spekjes erover en direct serveren.

Variatie hierop: voeg een halve appel en wat partjes sinasappel in stukjes geneden toe.
Dan laat ik wel de spekjes weg.

Reacties

  1. Monique Moreels 10 augustus 2011 07:43 uur

    Beste Okke, ik heb voor het eerst snijbiet geplant en zit momenteel met hele grote planten. Ik vind de bladeren nogal taai. Of moet ik enkel de binnenste kleinste gebruiken?
    Voor de vegetariërs: kan je gerust een dressing maken met silken tofu + curcuma + mosterdpoeder en een snufje zout (of shoju). Daarnaast spekjes bakken van tempeh en natuurlijk de pijnboompitten van Annelies niet vergeten.
    Ik zou groenten nooit mengen met fruit omdat ik uit ervaring heb ondervonden dat die elkaars vertering in de weg staan. Een enzymenprobleem ! Ik vind deze site heel plezierig. Groetjes uit België aan iedereen.

  2. Okke Amerongen 13 augustus 2011 08:08 uur

    Hallo Monique, Bedankt voor de complimenten. Als het blad echt groot geworden is en wat taai is kun je nog proberen om het wat fijner te snijden en te stoven met bijvoorbeeld wat boter. Als ze echt te taai zijn zou ik ze er gewoon uit snijden. Als je het buitenste blad weg snijd komen er binnenin weer nieuwe bladeren. Die zijn dan wel jonger en zacht. Groente met fruit ben ik ook niet zo’n fan van maar snijbiet met pijnboompitten en rozijnen is wel heel lekker.

  3. Marieke 5 november 2011 08:54 uur

    Sinds we een abonnement hebben op een biologisch groente pakket, hebben we regelmatig snijbiet. Er zit wel eens een receptje bij, maar omdat ik bij de eerste keer recepten googlen op deze salade stuitte wil mijn man niets anders meer, en daar ben ik stiekem wel blij om! Heerlijk fris met een bite en super makkelijk. Bedankt!

  4. Okke Amerongen 6 november 2011 22:45 uur

    Hallo Marieke, Leuk om te horen dat dit recept zo goed bevalt. Bedankt voor de complimenten!

  5. Anton Wilhelm 22 mei 2013 11:14 uur

    Snijbiet was voor mij wel een (bijna) vergeten groente. Hier in Frankrijk is het echter op iedere markt ruim voorhanden. Ik had wel een enkel simpel recept, maar word door al deze variaties zeker geïnspireerd. Kan ik mooi weer doorgeven aan mijn omgeving. Leuk

  6. Rosanne 25 juni 2013 18:32 uur

    Net dit recept gemaakt en het was heerlijk! Morgen als cadeautje voor mijn schoonmoeder maken 🙂

  7. annet 28 augustus 2013 16:43 uur

    Ik heb de pijnboom pitten vervangen door walnoten is ook erg lekker

  8. Tim 17 mei 2014 20:10 uur

    Lekker, zeker met deze dressing. Zelf maak ik het met stukjes kip erbij i.p.v. spekjes en dan ook met appel. (Biologische kip van goede kwaliteit dan wel.)

  9. Lita 28 mei 2014 15:11 uur

    Ook heerlijk met kikkererwten , spekjes en een scheutje ahornsiroop… en heel simpel.

  10. Gerhard 15 juni 2014 21:22 uur

    hallo Okko

    hier een eigen recept van snijbietsalade
    De snijbiet en de witlof klein snijden
    Je kunt er ook nog bijvoorbeeld een paar eetlepels gare koude droge rijst
    toevoegen gekookt met een snufje kerrie

    200 g snijbiet
    1 kleine witlof
    4 eetl. olie
    1/4 thl zwarte peper
    1 eetl. Balsamico
    1/2 thl. grove mosterd
    1 thl. suiker
    1 mandarijntje in kleine blokjes gesneden
    handje rozijnen