Snijbiet in andere landen

22 september 2010

Snijbiet in alle kleuren Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Snijbiet is bekend in alle keukens rondom de Middellandse Zee en in de rest van Europa. Ook in Latijns Amerika is de snijbiet goed verkrijgbaar. In de meeste landen worden blad en stelen apart bereid vanwege de verschillende smaak en kooktijd. De recepten verschillen verder behoorlijk van land tot land mede door de beschikbare ingrediënten zoals boter/room ten opzichte van olijfolie. In Frankrijk maken ze zelfs een zoete taart met snijbiet.

Snijbiet in Duitsland: Mangold

In Duitsland heet snijbiet Mangold. Teelt van de snijbiet vindt hier vaak plaats om de stelen. Deze stelen worden vooral gestoofd en bereid met een saus of gegratineerd in de oven. Blad gebruikt men net als spinazie.

Snijbiet in Italie: Bietola

In Italie heet snijbiet Bietola. Net als in Duitsland worden stelen en blad apart bereid. Typisch Italiaans is het stoven van snijbiet en serveren met een dressing van olie en citroen. Ook gebruiken Italianen snijbiet met ricotta en nootmuskaat als vulling voor pasta. Een ander gerecht is hartige taart met snijbiet en veel eieren: de zogenaamde Torta Pasqualina (Paastaart). Ook aan soepen voegen ze snijbiet toe.

Snijbiet in Spanje: Acelga

In Spanje heet snijbiet Acelga. De Spaanse keuken heeft veel gestoofde of gebakken gerechten met snijbiet en wat knoflook en bijvoorbeel tomaat. De stelen heten in het Spaans Pencas de acelgas. Deze stelen worden gestoofd of gegratineerd. Een ander voorbeeld is gefrituurde snijbiet stelen. Zeer de moeite waard om een keer te proberen. Ook zijn er soepen met Chorizo, bonen en snijbiet.

Snijbiet in Frankrijk: Blette

In het Frans is Snijbiet bekend onder de volgende namen: blette of bette, poirée of jotte. Bekend is de Tourte de blette. Een zoete taart met het blad van snijbiet. De stelen worden gestoofd en opgediend met een beetje citroensap. Ook worden de stelen met een béchamelsaus gegeten.

Snijbiet in Kroatië: Blitva

In Kroatië heeft snijbiet Blitva. Van lezeres Tiana ontving ik wat extra informatie. Ze koken kruimige aardappel flink gaar en stomen snijbiet. Daarna mengen ze het met knoflook, olie en azijn, peper en zout, tot een kruimelig gerecht. Ze eten het bij vis. Goede tip!

Reacties

  1. Pimm van der Donk 29 september 2010 11:47 uur

    In het Engels wordt snijbiet ‘chard’, ‘spinach beet’ of ‘Swiss chard’ genoemd.

  2. adriana 15 mei 2011 23:39 uur

    snijbiet in Kroatië heet blitva en wordt gestoofd met veeeeel knoflook en geserveerd bij vis.

  3. Okke Amerongen 16 mei 2011 17:31 uur

    Blitva, interessant!

  4. Sanne Bloemink 11 januari 2012 02:43 uur

    Ik woon in New York en ik hou ook heel veel van snijbiet! Heb je het kookboek ‘Plenty’ van Ottlenghi wel eens gezien? Daarin staat een heerlijk receptje voor ‘chard cakes with sorrel sauce’, delicious! Verder maak ik het wel eens met een simpel sausje van tahin met citroensap, verdund met wat water en dan cashewnoten erover. Heel lekker! Succes met je site!

  5. Okke Amerongen 11 januari 2012 18:46 uur

    Hallo Sanne, Bedankt voor je reactie, heb boek van Ottolenghi is niet voor mij maar ik zal eens kijken of ik het ergens tegenkom. Sorrel is volgens mij zuring. Dat komt je in Nederland niet zo vaak tegen maar ik woon nu tijdelijk in Berlijn en daar kom ik het op de biologische markt wel eens tegen. Wie weet kan ik het dus een keer maken. Bedankt voor de tip!

  6. Mickel 3 augustus 2013 14:45 uur

    Blitva op Dalmatische wijze is heerlijk bij eerlijke vis. Heel simpel erg gezond.

    Dober tek.

Over deze site

Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.