Snijbietstelen op zoetzuur

Snijbietstelen op zoetzuur Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 6 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten

Ingrediƫnten

 • 200 gram snijbietstelen of zilverstelen
 • 250 milliliter rode wijnazijn
 • 300 milliliter water
 • 120 gram suiker
 • 1 theelepel zwarte peperkorrels
 • 1 theelepel chilivlokken
 • 3 kruidnagels
 • 1 theelepel zout
 • 1 laurierblad

Op Cook, a oui chef journal vond ik een heel mooi recept voor snijbietstelen op zoetzuur. Op dit blog schrijft Connie leuke persoonlijke verhalen over eten. Dat maakt het meer dan zo maar een receptensite. Op mijn vraag of ik haar recept mocht vertalen volgde een enthousiaste reactie over mijn sites en toestemming. Leuk, hierbij het lekkere recept van Connie.

Snijd het blad van de snijbietstelen af en snijd de stelen op de gewenste lengte. Breng een pan met water en zout aan de kook. Zet een kom met ijswater klaar.

Doe de snijbietstelen in de pan zodra het water kookt. Kook de stelen 1 1/2 minuut en indien nodig langer als je dikke stelen hebt. Ze moeten nog wel knapperig blijven. Giet de pan af en doe de stelen meteen in de bak met ijswater. Laat de stelen vervolgens uitlekken in een vergiet en doe ze in een glazen pot. Dit kan een grote augurkenpot zijn maar of een glazen weckpot.

Breng nu wijnazijn, water, suiker, peperkorrels, chilivlokken, kruidnagel, zout en laurierblad in een pan aan de kook. Laat het even goed koken en giet het over de snijbietstelen in de glazen pot. Giet de pot zo vol mogelijk zodat er zo min mogelijk zuurstof in de pot zit. Draai de deksel erop en zet het op zijn kop. Bewaar het wel in de koelkast. De snijbietstelen op zoetzuur zijn een paar weken te bewaren. Lekker bij stevige winter- of herfstkost. Eet smakelijk!

Bekijk ook eens de leuke website van Connie waar ik dit recept van mocht gebruiken.

Reacties

 1. Cornellie 25 juni 2011 14:46 uur

  ook dit probeer ik want ik hou van zoetzure dingen
  bedankt

 2. Els 6 september 2012 19:05 uur

  Hallo Okke, ik heb vanmiddag de snijbietstelen in zoetzuur gewekt. Ik heb wel 2 x zo veel snijbietstelen verwerkt dan in dit recept staat aangegeven en onze supermarkt verkoopt geen wijnazijn. Ik hoop dat het met appelazijn ook lekker smaakt. Zou het echt nodig zijn de potten in de koelkast te bewaren of geldt dit alleen als ze open zijn? Grtjs, Els

 3. Okke Amerongen 12 september 2012 10:06 uur

  Hallo Els, Ik verwacht dat de potten ook wel buiten de koelkast houdbaar zijn met de hoeveelheid azijn en suiker maar weet het niet zeker. Dat heb ik niet geprobeerd. Na het openen zou ik ze inderdaad wel gekoeld bewaren. Appelazijn is ook heerlijk van smaak dus ik denk dat dit net zo lekker is.

 4. martine 3 oktober 2012 14:41 uur

  heb het zoetzuur net gemaakt ziet er prachtig uit met de verschillende kleuren. Wilde nu even naar de site van Connie maar die link werkt niet meer. gr martine

 5. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:34 uur

  Hallo Martine, Bedankt voor de melding. Ik zal het in de gaten houden of het een tijdelijk probleem is of niet. Ze had een leuke site en ik had beloofd om een bronvermelding te plaatsen.

 6. Wietske 4 augustus 2014 15:18 uur

  Na de snijbiettaart en de snijbietsalade, nu ook maar eens de zoet-zure variant gemaakt….
  Ik ben heel erg benieuwd!