Pasta met snijbiet en spek

Pasta met snijbiet en spek Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 21 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 400 g linguine of tagliatelle
  • 250 g bacon, niet te dun gesneden
  • grote bos snijbiet
  • olijfolie
  • 1 grote rode ui
  • knoflook
  • scheut witte wijn
  • scheut balsamicoazijn
  • parmezaanse kaas

Bij Bonny ga ik altijd graag eten. Dan weet ik van te voren dat het lekker is! Kwestie van de juiste aanpak: koop goede spullen en maak er iets eenvoudigs mee. Lekker koken en eten zonder getrut met een moesje van x of y gearomatiseerd met z. Als Bonny dus ineens een recept stuurt dan is het dubbelfeest. Proef dit maar eens: de aardse smaak van snijbiet met het zout van lekkere spek. Mmmm!

Was de snijbiet, snijd de stelen van het blad en houd ze apart. Snijd stelen in stukjes van ca. 4 cm. Grote bladeren in repen snijden. Snijd de bacon in reepjes. Bak langzaam krokant in grote koekenpan met dikke bodem. Schep uit de pan en zet weg.

Bak in het overgebleven vet de in halve ringen gesneden ui. Eventueel beetje olijfolie erbij. Knoflook even meebakken. Doe de stelen erbij en stoof een minuut of 5 mee. Dan het blad erbij en weer een minuut of 5 stoven. Beetje witte wijn erbij. Het blad slinkt wel snel, maar het duurt vrij lang voor het gaar is. Veel langer dan spinazie!

Kook intussen de linguine, of tagliatelle als je dat niet kunt krijgen. Als de snijbiet gaar is giet je er wat balsamicoazijn over. Naar smaak zout en peper toevoegen. Serveer de pasta met de snijbiet, de krokante bacon eroverheen. Nog flink wat parmezaan erbij en klaar!

Bonny is ook te volgen op Twitter. De foto’s voor dit snijbietrecept zijn te vinden op Flickr.

Reacties

  1. Niels Aalberts 14 september 2010 12:06 uur

    Ik heb dat bordje op de foto leeg gegeten en het was heerlijk!

  2. nettie van dongen 29 september 2010 19:37 uur

    Ik had snijbiet in de tuin en wist eigenlijk niet wat ik er mee kon doen .
    dus dit recept geprobeerd en het was heerlijk. !!!!! ik had een klein beetje creme fraiche bij de snijbiet gedaan. volgend jaar komt er weer snijbiet in de tuin, dank zij jouw recept!!!
    groet nettie

  3. Okke Amerongen 29 september 2010 19:52 uur

    Ha Nettie, Bedankt voor het compliment. Crème fraîche lijkt me een goede toevoeging! Laat me zeker weten wat je volgend jaar met snijbiet gaat maken. Groet, Okke

  4. Marleen 6 mei 2011 20:23 uur

    We hebben echt genoten van dit recept!Echt smullen, gelukkig staat er nog veel meer snijbiet in de tuin. Leuke sites heb je, hier kom ik vast vaker terug.
    Groetjes Marleen

  5. Okke Amerongen 11 mei 2011 08:36 uur

    Bedankt voor je leuke compliment Marleen! Door dit soort leuke reacties blijf ik mijn best doen 🙂

  6. Bert 19 mei 2011 20:12 uur

    Zojuist dit recept gemaakt van de eerste jonge snijbiet. Heerlijk, vooral door de toevoeging van de balsamico-azijn!

  7. Okke Amerongen 24 mei 2011 07:27 uur

    Mooi dat het lekker geworden is! Snijbiet heeft heel veel mogelijkheden. Ik heb zelfs een zoete taart met snijbiet op de site staan.

  8. William 28 mei 2011 18:59 uur

    Beste Okke,
    Ik had nog nooit van snijbiet gehoord tot vandaag. De snijbiet zat deze week in het ODIN groentepakket. Mijn vrouw heeft dit recept gemaakt en ik heb m’n vingers erbij opgegeten!!!!! Hoera voor jullie beiden. Gr William

  9. Okke Amerongen 29 mei 2011 07:30 uur

    Ha William, Bedankt voor het leuke compliment! Ik heb nu ook eindelijk weer snijbiet kunnen kopen. Gisteren heb ik er iets lekkers mee gemaakt. Er komen dus nog meer nieuwe lekkere recepten bij. Wie weet zit het nog wel een keer in de Odin tas of kopen jullie het wel een keer in de winkel.

  10. Lineke 14 juni 2011 21:53 uur

    Dit recept is niet alleen lekker, het was ook een feestje voor&met de kinderen! Met het helpen splitsen van blad en steel alleen al:” wauw mam, wat een mooie kleuren.. Het ziet er nu al lekker uit!” riep mijn dochter van 6. En ze heeft maar liefst 2 grote borden vol leeggegeten! Leuk hoor! En wat ik heel prettig vind is dat ik op jouw pagina’s eindelijk lekkere recepten vind waar ik wat met de ” onbekendere” groentes kan die ik tijdens het shoppen naar biologisch voedsel zo vaak tegenkom. Ga zo door!

  11. Okke Amerongen 14 juni 2011 22:07 uur

    Ha Lineke, Ontzettend bedankt voor de leuke reactie. Twee volle borden voor een meisje van 6 is gewoon indrukwekkend! Ik blijf gewoon doorgaan met alle bijzondere groente- en fruitsoorten. Veel eetplezier in ieder geval!

  12. merlijn 28 augustus 2011 22:47 uur

    Inmiddels één van de favoriete gerechten hier in huis! Beetje creme fraiche is idd wel een fijne aanvulling.

  13. Okke Amerongen 6 september 2011 21:56 uur

    Mooi om te horen Merlijn! Iedereen moet gewoon zijn eigen draai aan de recepten geven. Doe ik zelf ook 🙂

  14. Eric 12 september 2011 10:00 uur

    Beste Okke,
    Gisteren ochtend een grote zak snijbiet uit de moestuin van mijn schoonmoeder gekregen. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest. Heb toen dit recept gemaakt, wel even in de oven gegratineerd, en het was heerlijk!!!!! Mijn vriendin en ik hebben de hele schaal voor 4 pers. leeg gegeten.
    Bedankt, Groetjes Eric

  15. Okke Amerongen 14 september 2011 21:40 uur

    Haha, Mooi om te horen Eric, als het lekker is kun je altijd veel op! Mooi om te horen.

  16. Ruth 8 augustus 2012 12:39 uur

    Wat een leuke website! En wat een simpel maar toch oh zo lekker recept met snijbiet. Ik had het nog nooit gegeten, maar omdat ik deze mooie groente volop in de tuin heb staan, toch maar eens geprobeerd. Wij hebben er samen met een goede fles Merlot heerlijk van genoten. Een feestmaal!

  17. Okke Amerongen 9 augustus 2012 06:54 uur

    Hallo Ruth, Leuk om te horen dat jullie er een feest van gemaakt hebben. Super!

  18. Marielle Jongen 4 juli 2014 19:03 uur

    Voor het eerst in mijn leven snijbiet gezaaid en geoogst onlangs. Geen idee wat ik ermee kon. Een heerlijk recept! ik doe er ook wat creme fraiche bij en bak biologische spekreepjes i.p.v.bacon.(geen extra zout meer nodig). Vandaag de variant met zilvervliesrijst gemaakt. En met pijnboompitjes er overheen. Ook weer super. Bedankt!

  19. Judy Alkema 12 augustus 2014 11:01 uur

    He fijn Okke, je was met je websites even uit beeld maar nu ik weer een moestuin heb, met snijbiet :), ben ik weer helemaal blij met je! Dank je wel!

  20. Okke Amerongen 15 augustus 2014 11:44 uur

    Hallo Judy, Leuk om te horen. Veel plezier met je moestuin! Ooit hoop ik ook weer een moestuin te hebben.

  21. Maria Doorten 10 oktober 2014 20:01 uur

    Wat een heerlijk recept. Heb geen wijn gebruikt. Ik heb wel wat kookroom toegevoegd. Was super lekker!