Stamppot van snijbiet met worst
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
38 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 40 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappels
- 400 gram snijbiet
- 4 braadworsten
- olie om in te bakken
- 2 uien
- 200 milliliter melk
- 50 gram boter
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 1 theelepel grove mosterd
Stamppot associeer je met herfst en winter maar ook in de zomer is een stamppot heerlijk. Door de snijbiet niet te koken maar rauw te verwerken blijft de smaak en kleur mooi behouden. Bak er een lekkere worst bij en je hebt ook nog eens een heerlijke jus voor erover!
Schil de aardappels en kook ze in ruim water. Bak ondertussen de worsten in een flinke scheut olie tot ze een mooi bruin korstje hebben. Voeg 5 minuten voor het einde de grof gehakte ui toe en bak het mee tot de ui glazig is.
Snijd het blad van de snijbiet grof. Snijd de stelen van de snijbiet fijn. Wat de snijbiet en laat het uitlekken in het vergiet. Giet het kokende water van de aardappelen af door het vergiet met snijbiet. De snijbiet slinkt en is hiermee licht geblancheerd.
Warm de melk op en zet het vuur weer uit. Stamp de aardappels tot een gladde puree ontstaat. Voeg mosterd, nootmuskaat, peper en zout toe naar smaak. Giet nu zoveel melk door de puree totdat er een gladde puree ontstaat. Roer de in blokjes gesneden boter erdoor. Roer de uitgelekte snijbiet erdoor en proef.
Voeg indien nodig nog een scheutje melk toe om een smeuïge puree te krijgen. Haal de worsten uit de pan. Voeg een scheutje water aan de pan toe en klop het aanbaksel van de bodem. Kook het in tot een jus. Schep op ieder bord de snijbiet stamppot. Leg er een worst op. Lepel jus erover. Eet smakelijk!
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
Kitty 21 juni 2011 16:22 uur
Hallo Okke!
Mijn dochter kwam vandaag met een tas vol snijbieten (en tuinbonen) thuis uit de schooltuin. Geen idéé wat ik er mee aan moest… Je site is een uitkomst! Dat wordt morgen dus dit stamppotje, en hopelijk blijft het een paar dagen goed voor de gestoofde snijbiet met boter en kaas. (Hoe kan ik het het best bewaren? Groentela van de koelkast?)
Bedankt!
Okke Amerongen 22 juni 2011 09:52 uur
Hallo Kitty, Bedankt voor je leuke reactie. Snijbiet is slecht te bewaren. Wikkel het in een natte doek en leg het dan in de groentela. Laat zeker even weten of het allemaal gesmaakt heeft.
Kitty 22 juni 2011 20:03 uur
M’n man en ik vonden het lekker, deed me een beetje denken aan stamppot rauwe andijvie maar dan met knisperende stukjes (de stelen). De dochter die het uit de schooltuin had meegenomen, vond het niet zo fantastisch (de steeltjes overigens wel) en m’n jongste was helaas ziek. Maar ik vermoed dat het bij haar ook niet zo’n succes zou zijn geweest.
Ik denk dat ik van de rest (we hadden een flinke tas vol) de stelen gebruik voor in een pastasaus.
MArielle 24 juni 2011 19:12 uur
Mijn ouders hebben de snijbiet in de tuin staan. Veel van mensen over gehoord dat het zo lekker moet zijn. Nou, gisteren bij mijn ouders deze stamppot gegeten. Was een probeerseltje, maar het was erg lekker.
Dit zal zeker vaker op het menu komen bij hen, dus nu maar hopen dat ik weer mag aanschuiven.
reina 24 juni 2011 21:47 uur
Heerlijk uit mijn eigen moestuin die snijbiet. Dit recept ga ik zeker maken. Maar dan wel met biologische of scharrel braadworst! Die van AH is ontzettend lekker!
Okke Amerongen 25 juni 2011 09:48 uur
Ha Reina, De worst op deze foto is ook van biologisch vlees. Bij vrienden hebben we zelf worst gedraaid met venkelzaad en verder gewoon peper en zout erin. Heel erg lekker. Wel heel veel werk om eigen worst te maken maar heel leuk om te doen.
Cornellie 25 juni 2011 14:43 uur
Ik heb toevallig uit eigen tuin de rode en groene snijbiet.
zondag 26/06 wordt dus rode snijbiet stamppot en maandag groene
Ik denk dat het wel zal smaken
bedankt voor de tips en recepten
Okke Amerongen 26 juni 2011 13:35 uur
Graag gedaan Cornellie, leuk dat je de recepten gaat proberen en laat zeker even weten of het gesmaakt heeft.
Barbara 16 juli 2011 17:21 uur
Hoi Okke!,
Geweldig jouw site. Ik heb snijbiet in mijn MakkelijkeMoestuin staan [Lucullus]. Ik heb het nog nooit gegeten, dus zocht recept en kwam ik jou tegen. Ik ga vanavond stamppot maken, maar dan met wat andere ingredienten erbij. Als het lekker was, dan zal ik je dat recept mailen. Mooi die tip van in het vergiet leggen om het een beetje te blancheren. Ben benieuwd of het lekker is.
Barbara 16 juli 2011 18:51 uur
We hebben net de stampot gegeten…heel lekker!
Ik kook altijd op gevoel en zo voeg ik ook ingredienten toe, dus even terug denken wat er allemaal inzat. Mail ik je het recept door.
Okke Amerongen 21 juli 2011 08:22 uur
Hallo Barbara, Leuk dat het recept goed gelukt is. Bedankt ook voor je recept, bijzondere combinatie met gember, noten en fruit. Leuk!
Sari 6 september 2011 19:45 uur
Ik had snijbiet in mijn groententas en wat ermee te doen?! Gelukkig vond ik dit recept. Nog een geraspt appeltje erin gedaan en toen was het echt helemaal smullen.
I.p.v. een worst (ik ben vegetarier) heb ik van bladerdeeg een kaassouflee gemaakt. dat kan er ook goed bij. Ik ga het zeker nog eens maken!
Bedankt!
Okke Amerongen 6 september 2011 22:03 uur
Een zelfgemaakte kaassoufflé erbij had ik zelf niet kunnen verzinnen maar het is vast lekker!
Hanny Hage-Wansink 27 december 2011 11:16 uur
We hebben altijd snijbiet in onze volkstuin en ik bleef altijd steken in hetzelfde recept.
Wokken met spekblokjes, knoflook, ui en afmaken met kookroom. Ik ga nu ook eens wat anders proberen, want nu, 27 december , hebben we nog volop snijbiet in de tuin, wel wat stugge bladeren, maar nog lekker van smaak
Okke Amerongen 29 december 2011 09:19 uur
Hallo Hanny, Leuk dat je mijn site gevonden hebt. Hier moet je vast wat andere lekkere recepten vinden. Alvast eet smakelijk 🙂
Inge 9 juni 2012 19:56 uur
Vanavond voor het eerst van mijn leven snijbiet gegeten!
De stampot zag er iets anders uit dan op jouw foto, maar hij was heerlijk!
Mijn eigen twist: spekjes er door en de steeltjes even apart aangezet.
Okke Amerongen 11 juni 2012 21:07 uur
Hallo Inge, Bijna alle recepten op mijn sites kun je ook gewoon je eigen draai aan geven. Gewoon koken met wat je in huis hebt en wat je zelf lekker vind. Daar krijg je de lekkerste gerechten van. Zeker bij stamppot kun je flink experimenteren. Met spekjes is altijd lekker!
Wilma 22 juni 2012 13:20 uur
Wij hebben het recept gisteren ook geprobeerd e. Het was echt lekker
Okke Amerongen 22 juni 2012 21:34 uur
Hallo Wilma, Leuk om te horen dat het recept goed gelukt is!
toon bergman 14 juli 2012 01:13 uur
Teel het al jaren in de moestuin Bedankt voor de recepten Ga ze een voor een uitproberen
alice 16 juli 2012 21:28 uur
heb nu snijbiet die volgens mij goed is. Zoonlief heeft ons een kleine moestuin van 2 bij twee gegeven en er zaten o.a. zaadjes bij van snijbiet en ga nu voor het eerst snijbiet koken, maak er dus een stampot van. kan dit eventueel opgewarmt/gebakken worden? wij eten om vijf uur vanwege diabetes van mijzelf en mijn zoon om acht uur. want dan is hij klaar met werken. hoop op antwoord. met vr. gr. alice
Okke Amerongen 16 juli 2012 21:41 uur
Hallo Alice, Je kunt de stamppot gewoon opwarmen. Eet smakelijk!
Cor 19 juli 2012 14:41 uur
vanavond stamppot snijbiet met verse worst (voor de jus) en spekjes erdoor. Heb met de kippen moeten vechten want die zijn er ook stapelgek op !
sieta 20 juli 2012 10:58 uur
hoi
wij hebben een volkstuin en zijn dol op
snijbiet ook om dat je er het helle jaar van kan blijven plukken
ik pluk de snijbiet met lange stellen zet ze in een emmer met een laag water zo dat
de stelen in het water staan
doe ik ook met sla en andijvie maar dan laat ik er wel de wortels aan wel even de aarde eraf halen die zet ik ook in het water dan kan je ze best 3 tot 4 dagen goed houden
Okke Amerongen 21 juli 2012 21:47 uur
Hallo Cor, Ik hoop dat de stamppot lekker was. Mooi dat je de kippen voor was. Die kunnen inderdaad flink “oogsten” in een moestuin.
Okke Amerongen 21 juli 2012 21:48 uur
Hallo Sieta, Bedankt voor de tips voor het bewaren van snijbiet. Ik doe ze zelf altijd in een vochtige doek maar dit kan natuurlijk ook.
Ashti 4 augustus 2012 11:23 uur
Wij passen op de boerderij van kennissen en daar staat ook snijbiet in de moestuin. Dankzij jou site een leuk en makkelijk recept gevonden voor een stampotje. Ga ik morgen zeker ff uitproberen!
Okke Amerongen 6 augustus 2012 22:04 uur
Hallo Ashti, Mooie meevaller als je behalve op een boerderij ook op een mooie moestuin met oogst mag passen. Eet smakelijk!
haydi 22 september 2012 01:47 uur
ik woon als surinaamse al ruim 23 jaar in ned,en had tot 2 mnd geleden nooit van snijbiet gehoord.Ik vindt het erg lekker en maakt morgen een snijbiet stampot met braadworst.Bedankt allemaal voor se recepten
Okke Amerongen 23 september 2012 08:36 uur
Hallo Haydi, Mooi dat je hier flink wat recepten weet te vinden. De stamppot is erg lekker dus… alvast eet smakelijk!
stanny 24 oktober 2012 12:46 uur
Ik heb al jaren snijbiet in mijn tuin en vind de lekkerste manier om dit te maken : snipper een teentje knoflook fijn , was de snijbiet , snij er het grootste deel van de stengel uit en snij het blad in grove stukken.Doe een flinke blok boter in een kookpot en stoof er de look en snijbiet in tot deze mals zijn. Doe er een schuut melk bij en peper, zout , nootmuskaat en een half blokje groenteboeillon en laat dit nog effen sudderen. Dit met gekookte aardappelen en biefstuk waarvan ik dan nog wat saus over de pattatjes doe.
Heel lekker en redelijk snel klaar.
Olga 11 juli 2013 20:19 uur
Dank je wel Okki voor een heerlijke recept. We maken zelden jus. Maar deze keer wel gemaakt, met uitjes. Mijn dochter van 12 vond het superlekker. Zij is niet de stamppot-fan, zij deed het alleen maar voor die uitjes. En als resultaat, de hele boord leeg!
Okke Amerongen 12 juli 2013 16:30 uur
Hallo Olga, Mooi om te horen dat je dochter er van gesmuld heeft. Dat is een mooi compliment!
Marius 31 juli 2013 15:35 uur
Dag Okke ,
Ik zit nu in mijn volkstuin, bonen oogsten en blauwe bessen.
Naast de bonen heb ik snijbiet, vaak gedacht wat moet ik ermee?
Volgens mij heet het ook wel Warmoes. Mijn vrouw komt van de Antillen en daar noemen ze het zo.
Maar ik ga eerst eens een stamppot proberen . Als dat goed smaakt , en daar ga ik vanuit , zaai ik op nieuw. Kan volgens mij nog net! Gr. Marius
Okke Amerongen 31 juli 2013 21:32 uur
Hallo Marius, Klopt je kunt nu nog net snijbiet zaaien. Wel goed water geven want het is nog steeds vrij droog. Veel succes!
Jaap Kooiman 7 augustus 2013 22:09 uur
Hey Okke,
Op basis van jou recepte stampot snijbiet uit eigen tuin (m’n ouders tuin in D-land eigenlijk) gegeten.
Omdat ze geen echte bioworsten hadden voor slavink gekozen. Gaat net zo lekker met uitje. Ik had de verhouding 50:50 gedaan met pure vs biet
Heerlijk was het! Dit ga ik zeker vaker maken. Een mooi portie gaat nu in de vriezer. Hoe kan ik het beste opwarmen? Pan of Magnetron?
groet, Jaap
Okke Amerongen 15 augustus 2013 07:53 uur
Hallo Jaap, In een pan met antiaanbaklaag kun je het opbakken. Als je niet roert krijg je een lekker korstje onderop. De magnetron werkt natuurlijk ook.
wouter 20 augustus 2013 19:21 uur
Zoals u ziet we hebben een Bed and breakfast en een eigen Moestuin waarin ook de snijbiet staat. Nu aan de slag met de snijbiet en eens kijken of er een lekker menu voor onze gasten in zit.