Snijbietstelen met Spaanse saus

Snijbietstelen met Spaanse saus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
45 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten

  • 2,5 kilo snijbiet (met dikke stelen!)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 250 gram wortels
  • 1 kilo tomaten
  • 1 glas witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 takje verse tijm
  • 1 tak verse peterselie
  • 1 theelepel suiker
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram geraspte kaas

In laagjes bouw je met dit recept een soort lasagne met in plaats van pasta de zachte snijbietstelen. Een bijzonder en lekker gerecht waar je het lekker warm van krijgt. Daarna nog even in de oven met wat kaas erop en je hebt echt een heerlijk gerecht!

Verwijder het blad van de snijbietstelen en snijd de stelen in stukjes van 2,5 centimeter. Doe de stelen in een pan en giet er water op tot ze net onder staan. Voeg een snufje zout toe en kook ze ongeveer 20 minuten tot ze net gaar zijn. Laat de snijbiet goed uitlekken en bewaar het kookwater.

Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de fijngehakte ui toe en bak het op laag vuur tot de ui glazig is. Voeg nu de in plakjes geneden wortel toe en bak dit samen ongeveer 10 minuten. Hak de tomaat grof en voeg het toe, laat het 8 minuten koken. Voeg nu het glas witte wijn toe samen met het laurierblad, tijm, peterselie, suiker en fijngehakte knoflook. Voeg hier 500 milliliter kookvocht van de snijbiet aan toe. Wanneer je minder dan 500 milliliter hebt, voeg dan wat extra water toe. Breng het op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de pan met saus van het vuur en laat het een beetje afkoelen. Pureer de saus in een keukenmachine tot het mooi fijn is. Leg de helft van de snijbietstelen op de bodem van de ovenschaal. Bedek ze met de helft van de saus. Herhaal dit nog een keer met de overgebleven snijbietstelen en de saus. Eindig dus me een laagje tomatensaus. Rasp de kaas erover. Zet het 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi gesmolten is en dien het in de ovenschaal op. Eet smakelijk!

Dit gerecht komt uit het heerlijke Spaanse kookboek 1080 recepten van Simone en Inés Ortega.

Reacties

  1. jet 21 mei 2011 21:36 uur

    klinkt lekker, met makkelijke ingredienten.
    Ga ik zeker proberen!!
    Eerst maar zaaien in m’n tuintje

  2. Okke Amerongen 24 mei 2011 07:28 uur

    Mooi nieuws Jet! Zelf snijbiet zaaien is dé manier om zeker te zijn dat je snijbiet kunt eten. Verder moet je goed zoeken om het te vinden.