Snijbiet met varkensvlees uit Tanzania

Snijbiet met varkensvlees uit Tanzania Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten

  • 1 kilo varkensvlees mét vet spek en bot
  • 1 pond snijbiet
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 grote ui
  • 1 groene paprika
  • 1 tomaat
  • zout

In Tanzania is echt alles anders dan in Nederland maar gelukkig hebben ze er ook snijbiet! Ze koken op hout en houtskool. Alle pannen zijn van dun aluminium. Een bezoekje aan de slager is een hele belevenis en zo kan ik nog wel even doorgaan. De onderstaande bereiding van dit recept is anders dan wij het zouden bereiden maar de smaak was geweldig!

Varkensslager in Karatu Tanzania Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Koken in Tanzania is een echt avontuur. Het begint met een bezoek aan de slager. Even een mooi stukje vlees uitzoeken kun je rustig vergeten! Een slager in Tanzania heeft 1 soort vlees. Dus niet rund, varken, lam en kip in één winkel. Omdat bijna niemand elektriciteit heeft is er niets gekoeld. Je gaat dus naar de slager en hij hakt met een kapmes uit een kwart varken het gewenste gewicht. Er zaten zelfs stukken vlees in het haar van mijn vriend Peter. Lekker!

Peter Yuda met houtskoolkookstel Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Omdat er geen gas of elektriciteit is moet je koken op hout en/of houtskool. Koken start dus met het aan maken van je fornuis. Op deze foto zie je Peter met een typisch houtskoolfornuis. Dit moet je echt even van te voren doen zodat alle kooltjes warm zijn en je HARD kunt bakken. Met de dunne pannen van aluminium gaat het al snel echt hard maar dat is prima mogelijk met de vette stukken varkensvlees.

Varkensvlees op houtskoolvuur in Tanzania Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Ondertussen snijd je het varkensvlees in stukjes. Was de wortel en paprika en hak het grof. Snipper de ui en de tomaat. Als het goed is zijn de houtskolen op temperatuur. De kooltjes moeten dan grijs van buiten zijn en alle kooltjes moeten ‘aan’ zijn. Doe het varkensvlees in een pan en zet het op het houtskoolvuurtje. Laat het nu even hard bakken zonder te roeren zodat het straks toch krokant is. Het vet uit het varkensvlees bedruipt het vlees. Toevoegen van olie of boter is dus niet nodig.

Varkensvlees met snijbiet en groenten op houtskoolvuur in Tanzania Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Omdat de hoeveelheid varkensvlees vrij groot is komt er eerst vocht vrij en start het bakken dus niet direct. In de Nederlandse keuken zouden we met kleinere hoeveelheden aanbraden maar hier dus niet. Omdat er hard gebakken wordt en er veel vet varkensvlees in zit is het uiteindelijk toch krokant en bruin. Voeg op dat moment de gehakte wortel, uit en paprika toe en bak het 10 minuten mee. Voeg nu de snijbiet en tomaat toe en stoof het totdat het gaar is. Breng het gerecht op smaak met zout. Eet smakelijk!

Traditioneel serveer je dit gerecht met ugali. Dit is een zeer stevige maispap die uiteindelijk stevig genoeg is om als bestek te dienen. Je neemt met je rechterhand een stuk ugali en kneedt een balletje. Met dit balletje pak je een stukje varkensvlees en eet het samen op.

Gebruik NOOIT je linkerhand zoals ik dat de eerste keer deed. Dit is de hand die je gebruikt als je naar het toilet gaat…en je eet samen uit 1 schaal. Tsja je moet het maar net weten. Dit soort blunders bega je in zo’n vreemd land iedere dag. Eigenlijk weet je helemaal niet wat normaal is. Juist dat maakt het leuk! Voor de liefhebber: ik breng je graag in contact met mijn vriend Peter. Hij kan je een onvergetelijke ervaring in Tanzania bezorgen. Verwacht alleen géén gespreid bedje!

Reacties

  1. Kees 21 augustus 2012 18:57 uur

    gelukkig geef je het recept niet van Ugali. Niet echt lekker…..

  2. Okke Amerongen 22 augustus 2012 07:41 uur

    Hallo Kees, Ik moet eerlijk zeggen dat ik ugali toch wel lekker vond. Waarschijnlijk ook vanwege de vakantieherinnering die ik eraan heb. Je eet het daar echt overal en iedere dag.

  3. Kees 23 augustus 2012 17:04 uur

    Hallo Okke, ik heb er ook vakantieherinneringen aan (een heerlijke vakantie), maar na twee maanden ging de Ugali mij toch wel vervelen! Het recept wat je hierboven geeft lijkt me overigens heerlijk. Maar dan met Wali!

  4. Okke Amerongen 24 augustus 2012 21:07 uur

    Hallo Kees, Met rijst is dit zeker ook een heerlijk gerecht. En inderdaad iedere dag ugali is wel wat veel van het goede.