Quiche van prei met snijbiet
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
7 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 30 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediënten
- 1 pakje bladerdeeg
- 2 eetlepels boter
- 3 flinke preien
- 1 theelepel gedroogde thijm
- 750 gram snijbiet
- 250 milliliter slagroom
- geraspte kaas naar smaak (optioneel)
- 3 grote eieren
- 1 theelepel zout
- flink wat zwarte peper
- snufje nootmuskaat
Een quiche is een heerlijk gerecht waar je het lekker warm van krijgt. Het hele huis ruikt er naar. Tegen de tijd dat de quiche klaar is, heeft iedereen flinke trek. De pittige prei en aardse snijbiet combineert lekker met ei en room. Een aanrader voor een dag met herfst of winterweer!
Warm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 22/24 centimeter met bakpapier. Zonder bakpapier kan het ook maar mét bakpapier laat alles makkelijker los en kun je de quiche vaak mooier opdienen. Bekleed de springvorm nu met het bladerdeeg en zorg dat bij alle randen een kleine hoeveelheid bladerdeeg over de springvorm heen steekt. Die vouw je straks naar binnen zodat er een randje op de quiche zelf ligt.
Hak de prei in grove ringen. Gebruik alleen de witte en lichtgroene delen. Dat ziet er mooier uit en het donkergroen is soms iets taaier. Smelt de boter in een pan en bak de grofgehakte prei met de thijm, peper en zout in 10 minuten gaar. De prei moet zacht maar niet bruin worden. Roer dus regelmatig. Verwijder de nerven van de snijbiet en voeg nu het grofgehakte blad aan de prei toe. Stoof dit nog een paar minuten. Haal het mengsel nu van het vuur en laat het afkoelen.
Meng de room met de 3 eieren met nog wat zout, peper en de nootmuskaat. Voeg eventueel geraspte kaas toe. Het is niet nodig om geraspte kaas toe te voegen maar het geeft het gerecht wel net wat meer pit. Neem hiervoor een goede wat oudere kaas en rasp het gewoon zelf. Geraspte kaas van de supermarkt is vaak van bedroevende kwaliteit en toch peperduur. Roer nu de afgekoelde prei met snijbiet door dit mengsel.
Giet het mengsel in de met bladerdeeg beklede vorm. Zorg dat de groente gelijkmatig over de bodem van de quiche verdeeld is. Vouw het deeg naar binnen. Bak de taart 15 minuten en verlaag de temperatuur dan van 220 graden naar 180 graden. Bak het geheel nu nog 15 minuten. Prik met een satéprikker in de taart en controleer of deze er weer schoon uit komt. Als dat het geval is, dan is de taart klaar. Laat de taart 10 minuten afkoelen, haal hem dan uit de springvorm. Eet smakelijk!
Tip:
Serveer de quiche met een frisse groene salade.
Wanneer er quiche over is, dan is dit de volgende dag lekker als koud lunchgerecht. Haal de quiche dan wel een uur van te voren uit de koelkast.
Deze foto is gemaakt door Mellowfood.
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
Milou 11 juni 2011 20:43 uur
Hmm, dit klinkt lekker: dat ga ik morgen uitproberen!
En Okke, ben jij gewoon iemand die van lekker eten, koken en experimenteren houdt? Of heb je een professionele culinaire achtergrond, om het zo te zeggen?
Okke Amerongen 12 juni 2011 07:39 uur
Ha Milou, Ik ben gewoon iemand die van lekker eten houdt. Mijn beroep is het verbeteren van websites voor bedrijven. Ik ben dus geen kok of zoiets. Laat zeker even weten hoe het recept gelukt is, ben benieuwd!
Anneke 1 september 2011 09:37 uur
Hoi Okke,
Lijkt me een lekkere taart. Snap alleen niet hoe je de eieren wil verwerken: Je vermeldt 3 eieren en 2 eidooiers en ik zie alleen dit terugkomen”Meng de room met de eieren”?
Okke Amerongen 6 september 2011 22:02 uur
Hallo Anneke, Goed gezien, dat is een fout. Ik heb het nu aangepast in het recept. De 3 eieren zijn gebleven maar de 2 eidooiers zijn niet nodig. Bedankt voor de tip!
Saskia 10 september 2012 10:48 uur
Hoi Okke, klinkt lekker! We hebben zo veel snijbiet staan, dat ik de quiche ook ga delen met anderen via thuisafgehaald.nl: http://www.thuisafgehaald.nl/koks/askimo/quiche-van-prei-en-snijbiet/item23055
Ruth Derycke 24 april 2014 11:30 uur
Lekker! Wij hebben onze snijbiet sinds vorig jaar en verrassende recepten daarmee zijn welkom, want ze beginnen ons oren uit te komen 🙂
bedankt!
gea 15 mei 2014 10:59 uur
Wat een verrukkelijk gerecht. Ik had er ook nog een knofje en wat spekkies bij gedaan. Ik heb geen bladerdeeg gebruikt, maar alles zo in de springvorm (bakpapaier) gedaan.
Bedankt voor de inspiratie!!