Pasta met snijbiet, rozijnen en pijnboompitten

Pasta met snijbiet, rozijnen en pijnboompitten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 600 gram snijbiet
  • 400 gram stevige pasta (geen spaghetti dus)
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 ui
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel

Dit recept is een variant op het bekend gerecht met spinazie. Deze variant met snijbiet is nog veel lekkerder. Snijbiet heeft een lekker aardse smaak die goed combineert met komijn en kaneel. De zoete rozijnen en de knapperige pijnboompitjes maken het extra lekker. Omdat je de snijbiet kort bakt blijft veel kleur behouden en dus ziet het er ook nog eens heel mooi uit.

Zet een pan water met zout op voor de pasta. Zet een grote koekenpan op het vuur en rooster hierin de pijnboompitten tot ze bruin zijn. Houd de pijnboompitten even apart. Snijd ondertussen uitjes. Doe de pasta in het kokende water. Bak de uitjes in de koekenpan die toch al warm is in flink wat olijfolie totdat ze glazig zijn.

Voeg de rozijnen toe en gelijk daarna de snijbiet. Bak het geheel nu snel op hoog vuur totdat het wat slinkt. Doe er nu de komijn en de kaneel bij. Bewaar wat vocht van de pasta voor het geval de snijbiet wat te droog is in de koekenpan. Giet de pasta af als hij gaar is. Meng in de koekenpan de pasta met de snijbiet en schep de pasta met snijbiet op de borden. Strooi er de geroosterde pijnboompitten over. Eet smakelijk!

Tips

Kook of stoom dikke snijbietstelen eerst even apart met het blad eraf gesneden. De gekookte stelen kun je mee bereiden met dit recept maar moeten echt even gekookt worden vanwege de veel langere bereidingstijd.
Wil je een zoutere, krachtigere smaak? Smelt dan bij de uitjes 1 of 2 ansjovisjes mee.
Rasp eens een klein beetje citroen-, limoen- of sinaasappelschil in de pan voor een lekker pittig en bitter accent.

Reacties

  1. Frouckje 12 oktober 2010 21:13 uur

    Ik heb dit recept vanavond gemaakt met verse snijbiet uit de volkstuin. Ik vond het erg lekker, zeker ook met dat zoete van de ui en rozijnen!

  2. Okke Amerongen 12 oktober 2010 21:22 uur

    Mooie foto Frouckje! De kleuren van de snijbiet en maar liefst 3! kleuren pasta;-)

  3. Norbert Mergen 15 oktober 2010 19:44 uur

    Snel en makkelijk. En ook nog lekker. Hé, Okke, staat nu ook op onze site. Ik zag dat je nu ook de stelen in Spaanse saus hebt. Ook verdraaid smaakzaam.

  4. Okke Amerongen 16 oktober 2010 10:52 uur

    Ha leuk dat het ook bij jou op de site staat. Goed idee om gele rozijnen te gebruiken! Geeft het recept meer kleur. Mooie foto ook. Zie nu inderdaad ook Snijbiet in Spaanse saus op je site staan. Ik had het nog niet op jouw site gezien. Het komt uit een mooi kookboek 1080 recepten, een standaardwerk over de Spaanse keuken. Daar staat zo veel in lekkers in, niet normaal.

  5. okke 25 mei 2011 17:39 uur

    ik heet ook okke en ik ga het recept proeven

  6. okke 25 mei 2011 18:44 uur

    het was super lekker

  7. Okke Amerongen 26 mei 2011 07:59 uur

    Leuk, nog een okke! Ik ken zelf geen andere okke’s. Mooi dat het recept goed gelukt is!

  8. Geraldine 3 juni 2012 12:49 uur

    Gemaakt met extra heel veel knoflook en wat vers geraspte citroenschil: superlekker! Dit wordt vaker gemaakt!

  9. gilliske 14 juli 2013 17:43 uur

    super lekker!!
    Voor herhaling vatbaar

  10. Marian v Heuveln 9 augustus 2014 19:28 uur

    Ik kon snijbiet niet. Vandaag een portie gekregen en deze pasta gemaakt. Heerlijk gegeten. De smaak herkende ik wel ergens van.