Pasta met snijbiet en room
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
40 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Kooktijd:
- 20 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten
- 600 gram snijbiet
- 300 gram pasta
- 1 grote ui (grof gesneden)
- 2 tenen knoflook (geperst)
- 250 milliliter slagroom
- olijfolie
- peper
- zout
- stuk kaas om te raspen
In dit recept voor 4 personen combineer je de aardse smaak van snijbiet met het zachte van de slagroom. De slagroom voeg je aan het einde toe en zo heb je meteen een lekkere saus voor over de pasta. Door de kleuren van de snijbiet ziet het er ook nog eens prachtig uit.
Zet een pan water op voor de pasta. Was de snijbiet. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes van een halve centimeter en bewaar het apart. Snijd het blad grof en bewaar het apart. Verwarm een pan met dikke bodem. Doe er een scheutje olie in en bak de ui tot het glazig is. Voeg nu de knoflook toe. Doe de pasta in de pan met kokend water.
Voeg de snijbiet stelen toe en bak het 3 minuten mee. Voeg nu het blad toe en bak het nog een minuut of 5 of tot het zacht is. Zet het vuur hoog en giet de slagroom erdoor. Warm het geheel nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout. Schep het snijbietmengsel door de afgegoten pasta. Roer goed en schep het op de borden. Rasp er kaas over en … eet smakelijk!
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
vogel 30 juni 2011 22:42 uur
Grappig hoor die mooie (en vrolijke!) website van je over snijbiet (en anderen).
Ik heb snijbiet klaargemaakt door lasagne ipv spinazie, maar weet nog niet hoe het puur smaakt… het is voor het eerst dat ik het zaai. Maakt het nog uit of je de jonge of oudere bladeren eet?
het groeit als kool… en de bladeren zijn nu al vrij groot, dus ik hoop dat het dan nog lekker is.
Okke Amerongen 9 juli 2011 13:20 uur
Ha Vogel, Bedankt voor de complimenten. Jonge bladeren van snijbiet zijn lekkerder om rauw te eten. De oudere bladeren kunnen gewoon gebruikt worden maar liever niet rauw omdat ze minder ‘mals’ zijn. Van heel grote snijbiet kun je zelfs de stelen apart stoven met een botersausje. Het blad kun je eraf snijden en als gewone snijbiet bereiden. Heel veel mogelijkheden dus. Veel succes!
Cornalien Stolker 18 juli 2011 22:53 uur
Superlekker dit recept! Een beetje zoetig is het. Wij raspten er peccorino op en dat was heerlijk.
martienne 19 juli 2011 11:35 uur
Ha Okke,
Mijn zoon heeft een kindertuin bij de kinder(stads)boerderij bij ons in de buurt. En hij heeft vandaag snijbiet geoogst. Ik kende het helemaal niet, maar ik zie nu hele lekkere receptjes hier staan om te proberen! Ik gok dat we wel een paar dagen vooruit kunnen met de snijbieten :).
Okke Amerongen 21 juli 2011 08:25 uur
Mooi om te horen Martienne, Snijbiet is alleen niet zo goed te bewaren. Het beste kun je het bewaren in een vochtige doek in de koelkast. Ik weet natuurlijk niet hoe veel je zoon geoogst heeft maar deze tip kan nooit kwaad 🙂
Marianne de Wilde 3 augustus 2011 16:57 uur
Hoi Okke,
De recepten zien er lekker uit. Ik merk nu dat ik al veel eerder had kunnen oogsten (jong blad). Volgende keer beter! Ik heb dit jaar voor het eerst snijbiet in m’n kas, had er nog nooit van gehoord. Kun je de knollen (die op dit moment al half de grond uit komen) ook eten?
Okke Amerongen 7 augustus 2011 08:22 uur
Ha Marianne, Snijbiet heeft niet echt knollen. Misschien een heel klein beetje maar in principe eet je van snijbiet alleen het blad en de stelen.
Wanda 23 augustus 2011 15:11 uur
Hallo,
Ik heb net door eventjes te googlen deze schitterende site gevonden, ik ben er helemaal weg van!
Wij, mijn man en ik wonen op de “boerenbuiten”, in de Champagnestreek.
Ik krijg geregeld van de buren en ook de boeren uit de omgeving fruit en groenten van eigen kweek. Nu heb ik vandaag dus “blettes of cardes” gekregen, wat ik eerst ben gaan opzoeken, wist niet wat het was en ’t ziet er ook zo giga groot uit hé. Ondertussen ben ik al een stuk wijzer geworden en mijn creatieve brein staat bijna op srpingen met al deze overheerlijk tips;-). Nu had ik nog graag geweten hoe het effectief smaakt? Is het bitter, kan je het vergelijken met spinazie, wordt het waterachtig, komt er maw veel vocht vrij als je het kookt of stooft? Alvast bedankt voor de reactie enne…mij zie je nog vaker op deze site hoor!!! Dank u wel en groetjes uit la douce France
Okke Amerongen 23 augustus 2011 23:20 uur
Hallo Wanda, Je hebt mooi geluk met zulke buren! Lastige vraag hoor, waar smaakt snijbiet naar?! Ik ga toch maar een poging doen. Snijbiet smaakt als spinazie maar met een wat aardsere smaak (zoals bietjes). Het valt mee hoeveel vocht het vrijlaat. Mocht je een keer een typisch Frans recept met snijbiet hebben dan zou dat ook leuk zijn. Misschien kun je het dan ook fotograferen voor op de site. Veel succes met de snijbiet!
Maja 10 oktober 2011 17:56 uur
Ik heb al een paar jaar snijbiet in de groententuin en mijn man, die een aantal jaren in Italie gewoond heeft kent het als Bietele. In Italie wordt het speciaal aanbevolen voor jonge kinderen die last van hun darmen/spijsvertering hebben: zacht gekookt is het zeer licht verteerbaar!
Mijn eigen recept: spekblokjes uitbakken in de wok, klein uitje en knoflook erbij en dan de gewassen en in stukken gescheurde bladeren van de snijbiet roerbakken (wel goed drogen in bijv. de sla-centrifuge voordat je gaat roerbakken). Peper erover malen, gebakken aardappeltjes erbij, stukje vlees en klaar.
Ik heb een vraag:kan je gekookte/gewokte snijbiet ook invriezen?
Okke Amerongen 16 oktober 2011 08:45 uur
Hallo Maja, Volgens mij kun je snijbiet kort blancheren. Dan goed uit laten lekken en in een afgesloten bakje of diepvrieszak in de diepvries bewaren.
nellie vandelft 3 juni 2012 12:11 uur
nog even een vraag ik heb snijbiet en veldsla gepoot hoe kan ik het verschil zien want ik weet niet meer waar ik veldsla en waar ik snijbiet hebt gepoot groeten nellie
Henk 3 juni 2012 19:01 uur
Hoi Okke, je site is de oplossing om de rijke oogst aan snijbiet uit onze moestuin op smakelijke wijze het hoofd te bieden! Gisteren je snijbiet-pasta geprobeerd. Erg lekker!
Bedankt en succes met je site!
Okke Amerongen 4 juni 2012 22:56 uur
Hallo Nellie, Leuk dat je snijbiet gepoot hebt. Als het wat groter gegroeid is dan zie je een duidelijk verschil met veldsla. Als je snijbiet in een kleur hebt gepoot zul je ook een rode, witte of oranje steel kunnen zien. Dan weet je dat dit snijbiet is. Gewoon even geduld en dan kun je herkennen of er snijbiet of veldsla groeit. Succes!
Okke Amerongen 4 juni 2012 22:57 uur
Hallo Henk, Bedankt voor de complimenten. Als je een rijke oogst hebt dan staan er gelukkig nog heel veel recepten op de site om er vanaf te komen 😉
Sandra Volbeda 24 juni 2012 18:52 uur
“WAT heb je meegenomen uit je schooltuin? Snijbiet? Nog nooit van gehoord!”
Tja…en hoe gaan we het dan klaarmaken, want je kunt datgene wat je zoontje trots heeft verbouwd in zijn tuintje, moeilijk de prullebak in gooien:-) Wat een uitkomst jouw site zeg! Die pasta met snijbiet is echt heerlijk! Heel erg bedankt voor het delen van al die lekkere recepten.
gr. Fam. Volbeda, Zwolle
Okke Amerongen 24 juni 2012 21:41 uur
Hallo Sandra, Mooi dat de oogst van je zoontje in een van mijn recepten terecht is gekomen. Helemaal mooi dat het goed gesmaakt heeft. Bedankt voor de complimenten, erg leuk. Op naar het volgende snijbiet recept!
Aaron Cole 6 juni 2013 20:51 uur
Wij hebben jouw pasta recept geprobeerd….heerlijk! Bedankt! IPV gewoon room gebruikte wij soya room. Minder calorieen met en mild, nootachtige smaak.
Okke Amerongen 16 juni 2013 18:34 uur
Hallo Aaron, Mooi dat het recept goed bevallen is. Je kunt de room inderdaad prima vervangen door een ander romig product.
Corina 24 juni 2013 18:12 uur
Lekker recept. Ik kende alleen de traditionele stamppot snijbiet. Heb dit jaar voor het eerst de Bright Lights snijbiet van de Bolster gezaaid. Ziet er erg leuk uit. Ik ga elke week een recept van je site proberen.
Edze 1 juli 2013 15:14 uur
Ga vanmiddag jou recept proberen, gelijk voor 8 personen. Dus ik hoop dat het smaakt zoals het er uitziet.
hilda 3 juli 2013 21:38 uur
ik had snijbiet gezaaid vanwege het mooie plaatje op het zakje van de Rainbow mix. vandaag besloot ik te oogsten en op internet te zoeken naar een recept. ik heb de pasta met snijbiet en room geprobeerd. Eerlijk gezegd viel de smaak me wat tegen. Het was vooral de room en kaas wat het lekker maakte. Maar ik weet nu hoe snijbiet smaakt (als andijvie) en hoe het slinkt (als spinazie).
Bianca 11 juli 2013 14:46 uur
Tip gekregen van schooltuintje voor deze site omdat mijn dochter snijbiet mee kreeg. Kwam op het recept met de pasta maar wat is dit een heerlijk recept.
Petra de Vroege 11 juli 2013 15:51 uur
Ik ga vanavond dit recept proberen, wij hadden per ongeluk snijbiet gekocht voor in de tuin ipv gewone biet dus ik gok dat het volgend jaar weer in de tuin komt 😀 wat een leuke site!
Joyce 11 juli 2013 20:05 uur
Hi Okke,
Wat geweldig, een site gewijd aan snijbiet! Ik heb prachtige snijbiet, maar ja, wat dan he? Tot ik jouw site vond dus. Begonnen met dit recept, alleen heb ik er nog spekjes aan toegevoegd. Was heerlijk en ook de kids vinden het lekker! Op naa r het volgende snijbietrecept 🙂
Okke Amerongen 12 juli 2013 16:30 uur
Hallo Joyce, Bedankt voor de complimenten. Je kunt voorlopig vooruit met snijbietrecepten 🙂
Simonida 5 augustus 2013 16:58 uur
Omdat ik gekookte snijbiet overhad en het niet goed is om opnieuw op te warmen, heb ik er een koud slaatje van gemaakt. Met gekookte aardappelen, een gesnipperde ui en een teentje knoflook. Een klein scheutje slasaus (Yogomix) erdoor en met vetarme mayonaise er overheen afgedekt. Plakjes komkommer erbij…. Heerlijk!
Barbara 13 augustus 2013 14:40 uur
Wat breng je al je onderwerpen zo vrolijk en luchtig. Wordt er helemaal blij van!
Okke Amerongen 15 augustus 2013 07:53 uur
Hallo Barbara, Leuk om te horen. Dank je wel!
Mieke 16 augustus 2013 16:08 uur
Snijbiet voor mijn man een jeugdherinnering aan de volkstuin van zijn vader. Zo’n 45 jaar geleden vroeg ik aan de groenteman(die toen nog laan de deur kwam), of hij snijbiet leveren kon. Hij dacht er wel aan te kunnen komen. Was tenslotte van een tuindersfamilie, waarvan er velen sinds eeuwen aan de rand van Utrecht tuinierden.
En ja hoor. Het lukte. Zonder iets te zeggen zette ik het hem, als pas getrouwde vrouw, ’s avonds voor op tafel. Het hart van de man ging ook toen al door de maag.
Sinds een aantal jaren heb ik een klein stukje moestuin en probeer er ook wat snijbiet op te zaaien,, waarmee ik telkens iets anders op tafel probeerde te zetten. Sinds dit jaar 6 vierkante meter moestuin, waarop de snijbiet niet zo goed wil groeien. Gisteren toch de pasta met room en snijbiet bereid. Het was na een huwelijk van 46 jaar vandaag toch een doorslaand succes en voor herhaling vatbaar.
Blijf je volgen.
Mieke R
Margreet 16 augustus 2013 18:27 uur
Vandaag weer heerlijke pasta met verse snijbiet, van eigen tuin, gegeten. Snijbiet hoef ik hier niet gekookt op tafel te zetten, maar dit recept, daar eet zelfs mijn jongste zoon zijn bord bij leeg, zonder één vervelende opmerking, dat hij het niet lekker vindt. Ik heb dit recept dan ook bij mijn favorieten staan.
Okke Amerongen 25 augustus 2013 14:16 uur
Hallo Mieke, Je man heeft maar mooi geluk dat je lekker voor hem kookt. Leuk om te lezen!
Okke Amerongen 25 augustus 2013 14:17 uur
Hallo Margreet, Super dat zelf je zoon het lekker vind. Een groot compliment, bedankt!
Mathilde 8 oktober 2013 16:25 uur
Hoi Okke
Ik vind het een heerlijk en gemakkelijk recept. Omdat het vegetarisch is, heb ik het wat aangepast. Met blokjes salami erdoor is het ook heel erg lekker.
anka van eerd 31 oktober 2013 19:53 uur
wij hebben vandaag de pasta met het bietenloof gegeten. We vonden het heerlijke. ik raad iedereen aan om als je een snel en lekker bietenrecept nodig hebt dit te gebruiken.
Linda 28 januari 2014 19:47 uur
Ik heb dit recept meerdere keren gemaakt en voeg er dan nog kippedijfilet aan toe. Bijzonder daarbij te vermelden dat ik zondag 26 januari de snijbiet heb geoogst. Een warme winter heeft zo ook zijn voordelen.
Okke Amerongen 8 februari 2014 07:56 uur
Hallo Linda, Mooi dat je midden in de winter nog snijbiet kunt oogsten. Inderdaad een mooi voordeel van deze warme winter!
mootje 4 juli 2014 15:34 uur
Ik ga vanavond dit recept maken. Als er over is kan ik het dan invriezen?
marian 4 juli 2014 18:27 uur
De pannen staan op het fornuis te pruttelen deze warme zomeravond. De tafel in de tuin is gedekt , ik ben benieuwd hoe het gaat smaken.
Okke Amerongen 4 juli 2014 18:42 uur
Hallo Mootje, Je kunt het gewoon invriezen. Als je het niet opeet dan gewoon zo snel mogelijk invriezen. Eet smakelijk!