Gestoofde snijbiet met boter en kaas

Gestoofde snijbiet met boter en kaas Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
2-4

Ingrediënten

  • 800 gram snijbiet
  • 85 gram boter
  • 200 milliliter kippen- of groentebouillon
  • 60 gram geraspte kaas
  • zout en peper

Groente stoven zorgt voor een heerlijke smaak en veel van het goede in de groente blijft behouden. Met dit supereenvoudige recept zet je gemakkelijk een lekker gerecht op tafel. De aardse smaak van de snijbiet vormt een perfecte combinatie met de romige boter en kaas.

Verwijder de droge delen van de stelen van de snijbiet. Snijd het snijbiet blad inclusief de nerven in stukken van zo’n 2 centimeter. Was het goed en laat het uitlekken.

Smelt de boter in een pan met een deksel. Roer de snijbiet erdoor en laat het iets slinken. Voeg nu de bouillon toe met peper en wat zout naar smaak. Laat het nu een minuut of 15 koken totdat de snijbiet mooi gaar is geworden maar nog wel wat beet heeft.

Het moet niet te nat maar ook niet te droog zijn. Als het nog erg nat is leg de deksel er dan half op tijdens de laatste paar minuten van het stoven. Wat overtollig vocht kan nu verdampen. schep de snijbiet op borden en rasp de kaas erover. Eet smakelijk!

Tips

Gebruik vers geraspte kaas. Dit kan Parmezaanse kaas, pecorino maar ook gewoon een oudere Hollandse kaas zijn.
Dit gerecht kun je als groente bij een gerecht eten maar ook gewoon als hoofdgerecht met een lekker stuk geroosterd brood erbij!

Reacties

  1. Nora 3 februari 2011 01:12 uur

    Hallo Okke,
    Vanavond gesmuld! Omdat de snijbiet kleiner was dan spinazie heb ik niks gesneden. Ongeveer 2 minuten in de boter omgeroerd, kruidenbouillon erbij en 6-8 minuten gestoofd. Niks zout & peper toegevoegd, was niet nodig. Geserveerd met oude boerenkaas (1,5 jaar gerijpt, heerlijk pittig). Daarbij in kruidenbouillon gekookte gort met linzen. Een volwaardige vegetarische maaltijd! De omelet die ik erbij had gemaakt (mijn gast is een ware carnivoor) was echt overbodig.
    Zou snijbiet ook gedijen in een pot op het balkon?
    Dank je wel voor je recepten.
    Groene Groet,
    Nora

  2. Okke Amerongen 4 februari 2011 21:42 uur

    Ha Nora, Klink lekker, simpele bereidingen zijn vaak het lekkerste. Snijbiet kun je prima in een pot op een balkon telen. Succes!

  3. rodie 31 mei 2011 19:31 uur

    In mijn tuin heb ik een grote pot met 3 snijbietplanten.
    Snijbiet kweek ik al jaren in een pot. In de volle grond worden ze door de slakken aan gevreten. IK heb al 2 keer wat kunnen oogsten. Ik meng het met mijn roerbakgroenten. Heerlijk!

  4. Okke Amerongen 3 juni 2011 16:42 uur

    Slim idee Rodie! Slakken kunnen inderdaad aardig wat schade aanrichten. Ik wist niet dat het telen in potten een oplossing is.

  5. Sonja 7 juni 2011 20:19 uur

    Heerlijk gegeten! dit gaan we zeker nog eens klaarmaken…

  6. Okke Amerongen 12 juni 2011 07:37 uur

    Mooi dat het lekker was Sonja!

  7. tuinvrouwtje 13 juli 2011 18:57 uur

    Vanavond voor de tweede keer dit recept gemaakt, heerlijk!

  8. Louise 11 juli 2012 13:37 uur

    Bovenstaand recept voor de tweede keer op tafel vanavond. Heerlijk met snijbiet vers uit de eigen mini moestuin. Ik maak het klaar en doe het dan nog 10 min in de oven, met geraspte kaas en cherry tomaatjes. heerlijk!

  9. Okke Amerongen 16 juli 2012 22:57 uur

    Hallo Louise, Goed idee om het in de oven te gratineren met wat kaas. Ik vind het altijd leuk als mensen een eigen draai aan een recept geven!

  10. Ineke 29 september 2013 12:32 uur

    Ga dit nu voor de 2e keer maken. Probeer het nu met pasta.
    Heerlijk recept. Doe er ook geen extra peper en/of zout bij. Wel een sjalotje in de boter fruiten.