Empanadilla’s met snijbiet

Empanadilla's met snijbiet Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten voor de vulling

  • 750 gram gewassen en dun gesneden snijbiet
  • 4 uitgelekte gehakte ansjovisfilets
  • twee gehakte uitjes
  • kerriepoeder
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper

Ingrediënten voor het deeg

  • 300 gram bloem
  • 165 gram koude boter
  • zout
  • 1 deciliter koud water
  • 1 ei, losgeklopt met een theelepel water

Op de undergroundboerenmarkt in Amsterdam in oktober 2010 kwam ik Yvette Paludanus tegen die ik daarvoor alleen via Twitter kende. Ze stond er met allerlei zelfgemaakte lekkernijen waaronder Empanadilla's met snijbiet! Gelukkig wilde ze het recept wel delen met de lezers van Snijbiet.nl. Nu kan iedereen dus van dit lekkere recept genieten. Bedankt Yvette!

Warm olijfolie rustig op. Voeg de ansjovisfilet toe en laat het rustig ‘smelten’ in de olie. Voeg de uitjes toe en stoof ze glazig. Voeg nu de snijbiet toe met de knoflook, rozijnen, pijnboompitten en kerrie. Roerbak dit mengsel met wat peper en zout gedurende 5-10 minuten. Laat het afkoelen en indien nodig uitlekken in een vergiet.

Doe de bloem, de boter en een snufje zout in de keukenmachine en maal tot het kruimig is, voeg het water toe tot je een samenhangend deeg krijgt (het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt). Kneed het deeg nog een keer met de handen en rol het in porties uit tot een dunne lap. Steek uit het deeg rondjes en vul deze met snijbiet. Maak de rand nat, vouw het rondje dubbel en druk aan in mooie patroontjes met je vingers of een vork. Bestrijk met het ei en bak in 20 minuten op 200 graden goudbruin en gaar.

Tips:

Wil je een makkelijker recept, gebruik dan kant en klaar bladerdeeg.
Vervang de ansjovis, gefruite uitjes, pijnboompitten, kerrie en rozijnen eens door een pot appelchutney.
Lukt het niet om snijbiet te vinden? Dit recept kun je uitstekend met spinazie maken.
Wat je eventueel over hebt aan snijbiet pureren met wat bouillon, scheutje room er in en je hebt er een lekker minisoepje bij.

Meer weten over Yvette Paludanus? Volg Yvette op Twitter of kijk eens op haar website.

Reacties

  1. Krin 25 mei 2013 18:39 uur

    Heerlijk, heerlijk!! Het restje vulling overgoten met het restje ei en ernaast gezet in de oven. Ook lekker.

  2. Yvonne 28 maart 2014 18:03 uur

    Kan je de ansjovis ook door iets anders vervangen?

  3. Okke Amerongen 4 april 2014 21:07 uur

    Hallo Yvonne, In dat geval zou ik het eerder weglaten en iets meer kruiden en peper en zout toevoegen.

  4. Sandra 29 april 2014 23:05 uur

    Echt lekker! Deeg is echt heerlijk dun te maken en wordt niet droog. Top!
    Ik heb ansjovis vervangen door een klein blikje tonijn op olijfolie. (en dat bij de helft van de ingrediënten) en dat was echt erg goed.