Gratis snijbietzaad op Tuin in de War 2011
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Vlak voor het begin van de lente een tuinbeurs organiseren? Je moet het maar durven! De dames van De Groene Vinger durven in ieder geval. De liefhebbers van brave tuinbeurzen zijn gewaarschuwd! Je kunt hier alles leren over guerilla gardening, wormen kweken en stadslandbouw. Er zijn diverse tuingekken en leuke lezingen. Ik ben er natuurlijk ook bij om de snijbiet te promoten. De eerste 50 bezoekers krijgen snijbietzaad in alle kleuren van de regenboog. Kom dus op tijd!
De snijbiet promotie is simpel. Iedereen die wil helpen om de snijbiet te promoten krijgt een zakje met snijbietzaad. Ik hoop dat je het snijbietzaad wil planten.
De activiteiten op Tuin in de war:
- ruilmarkt voor stekjes zaad en bollen
- guerilla gardening – op braakliggende grond je eigen tuin beginnen!
- een imker komt wat vertellen
- Cruydhof verkoopt bijzondere groente en kruiden
- Snijbietzaad voor niets bij Okke af te halen!
Kom dus zeker op 27 februari naar Tuin in de War in Amersfoort. Ik hoop je daar te ontmoeten! Meer info vind je op dit artikel over Tuin in de war.
Reacties
Over deze site
Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.
anneke 11 maart 2011 10:17 uur
Ik Wil graag snijbiet Eten en waar kan ik het kopen
Okke Amerongen 11 maart 2011 17:48 uur
Snijbiet is in biologische winkels te koop. Het mooiste is als je zelf iemand kent die een moestuin heeft. Die kan je aan super verse en dus lekkere snijbiet helpen!
Maaike 17 maart 2011 14:31 uur
Of zelf een hoekje in de tuin zaaien natuurlijk. In een emmertje op het balkon wil ook best. Als je steeds de buitenste bladeren plukt en de kern laat staan groeien de planten gewoon door. Bij de Intratuin en de Boerenbond/Welkoop en dergelijke ligt nu het zaad te koop. Nu zaaien, over een maand of twee eten!
JACQUELINE 29 maart 2011 22:56 uur
ik verkoop Italiaanse snijbiet in mijn winkel,
erg lekker! bij regelmaat en als de vraag blijft zal deze
in mijn winkel te koop zijn, en verwerk snijbiet in huisgemaakte risotto en
quiches, snij biet is maar n paar dagen houdbaar, nu gewassen en in sealbags…dus niet alleen te koop in natuurwinkels
Kim 16 mei 2011 15:38 uur
Ik heb niet goed opgelet bij het tuincentrum en biet geplant. Nu weet ik niet meer of het snijbiet is. Er zitten wel grote knollen aan net als rode biet zeg maar.
De bladeren zijn groen met rode nerven en rode stelen. Zitten er aan snijbiet ook knollen die je kan eten?
Okke Amerongen 16 mei 2011 17:32 uur
Hallo Kim, Aan snijbiet komt geen dikke knol. Je hebt waarschijnlijk gewoon bietjes. Die zijn ook heerlijk hoor dus geniet ervan!
Kim 17 mei 2011 22:09 uur
Bedankt voor de reactie!
Henriette 26 mei 2011 08:29 uur
Tot wanneer kun je snijbiet zaaien?
Okke Amerongen 27 mei 2011 06:55 uur
Snijbiet kun je zaaien in juli en uiterlijk in augustus. Er is nog tijd dus!
Henriette 27 mei 2011 08:14 uur
Maar op deze foto van jou ziet snijbiet er uit als het loof van de ‘rode biet’. Eerlijk gezegd gebruik ik dat loof ook wel eens voor een salade… 😉
Okke Amerongen 27 mei 2011 08:18 uur
Dat moet ook prima kunnen zolang het loof maar lekker vers is. Snijbiet is er in allerlei kleuren. De rassen met een blad met een rode nerf lijken inderdaad heel veel op heb blad van rode bieten. Als het maar lekker is kun je dus allebei gebruiken 🙂
Henriette 27 mei 2011 08:31 uur
aha… thanks!
Maar is de smaak ook hetzelfde als van snijbiet?
Henriette 27 mei 2011 08:34 uur
Er staat hierboven: kom de 27e naar de tuinbeurs, maar als ik doorklik zie ik dat die tuinbeurs waarop jij die zakjes zaad uitdeelt niet vandaag is ;-))
Zijn ze alleen via jou verkrijgbaar?
Okke Amerongen 29 mei 2011 07:27 uur
Ha Henriette, Het loof van bietjes heb ik nog nooit geproefd. De tuinbeurs is inderdaad al even geleden. Het was op 27 februari. Nu is er weer snijbiet en komen er dus ook weer nieuwe recepten. Komende week de eerste.
Winnie 30 mei 2011 22:11 uur
Wat is het seizoen voor snijbiet?
Ik heb al in verschillende biologische winkels gekeken,
maar niet gevonden.
Okke Amerongen 31 mei 2011 11:05 uur
Ha Winnie, Snijbiet is van mei tot ongeveer november verkrijgbaar. Het kan zelfs wat vorst hebben maar schijnt dan wel met groeien te stoppen. Het beste is om er gewoon om te vragen. Snijbiet is niet zo goed houdbaar. Veel winkels kopen het daarom liever niet in. In Utrecht is het bij Rio de Bio verkrijgbaar en bij Moestuin Maarschalkerweerd. Afgelopen week zat het ook in de groentetas van Odin.
Willem Beelaerts 3 juni 2011 16:32 uur
Ik heb van mei-december permanent snijbiet voor eigen consumptie; gewoon een kwestie van gefaseerd zaaien. En soms heb ik ook nog wat over…….
Maurice 5 juli 2011 00:37 uur
Hallo Okke,
Net, zojuist Snijbiet ontdekt. Op de tong wel te verstaan.
Afgelopen weekend op de Noorderhoeve te Schoorl voor het eerst gezien en meteen verliefd geworden op alle kleuren van het blad en steel.
Het gerechtje van zojuist was eenvoudig. De Snijbiet heb ik schuin gesneden in repen van één cm. breed. Schuin dan zijn de stukjes langer. Het blad idem.
Daarna de wok opgezet en een knoflookje, iets Surinaamse Madame Jeanette sambal en beetje zout en peper aangefruit in slaolie.
Na ongeveer twee a drie minuten hoog vuur gegaarde Basmati rijst toegevoegd en deze samen even goed verhit. Klaar!
Groente werd dus iets gaar maar bleef knapperig. Met nadruk op dit laatste.
Het fraaie is dan het kleurenpalet van de verschillende Snijbiet en de witte rijst. Prachtig.
Volgende keer komt er nog een bruine rijst doorheen. Een aanvulling op het palet 🙂
ps: Waar kon men nu die Sijbietzaden ‘krijgen’ of regelen?
Alvast dank.
Groet.
Okke Amerongen 9 juli 2011 13:23 uur
Ha Maurice, De gratis snijbiet actie was eind februari 2011. Helemaal voor de start van het tuinseizoen dus. Leuk idee om de snijbiet met pittige kruiden klaar te maken met rijst. Ik ga het zelf zeker een keer proberen. Bedankt voor de tip!
Yoy Werdmüller von Elgg 29 maart 2012 15:32 uur
Hallo, ik zou graag willen weten of je het loof van bieten ook kan eten. En of je het (zo ja) dan moet koken of ook rauw kunt eten.
Okke Amerongen 30 maart 2012 12:02 uur
Hallo Yoy, Ook het loof van bieten kun je gewoon eten. Ik weet niet of het net zo lekker is als snijbiet maar eetbaar is het zeker.
Henriette 30 maart 2012 13:42 uur
@Yoy
Ja, je kunt het als sla eten, dus rauw, ook gecombineerd met andere slasoorten.
Marjan 3 juni 2013 11:06 uur
Kan snijbiet ook gekweekt en verder groeien in een grote bloempot buiten ?
Ik heb namelijk geen tuin maar wil graag snijbiet proberen
Alvast bedankt
Okke Amerongen 16 juni 2013 18:33 uur
Hallo Marjan, Dat kan prima. Snijbiet doet het overal en zeker ook in een pot. Het is ook zo mooi dat je het ook als sierplant nog wel in een pot kunt telen. Veel succes!