Snijbietsalade met gorgonzola, geroosterde rode bieten en rode bessendressing

Snijbietsalade met gorgonzola, geroosterde rode bieten en rode bessendressing Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 150 à 200 gram snijbiet
  • 250 gram gekookte rode bieten
  • 1 eetlepel rode bessengelei
  • 1 eetlepel rode balsamicoazijn
  • 2,5 eetlepel extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper en (zee)zout naar smaak
  • 100 gram gorgonzola

Alleen al vanwege kleur is deze salade een feest om te maken en om op te eten: roze, rood en paars! De dressing van rode bessengelei geeft de salade ook nog eens een zomers tintje. Mmm…
 Voor één persoon is de salade een (ruime) hoofdmaaltijd, voor twee personen een heerlijk lunchgerecht.

  1. Snijd de bladeren van de snijbiet van de stengels. Snijd de stengels doormidden en halveer ze ook in de lengte
  2. Was de snijbiet met koud water. Controleer of al het zand van de bladeren en tussen de stengels is verdwenen. Laat de snijbiet uitlekken in een vergiet.
  3. De stengels van snijbiet zijn vrij hard en daarom niet zo lekker om rauw in een salade te verwerken. Blancheer daarom de stengels 2 minuten in een pan met ruim kokend water. Laat de deksel van de pan.
  4. Giet de stengels af en spoel ze direct koud. Je kunt de stengels ook in een bak met ijswater leggen. Laat de stengels vervolgens uitlekken in een vergiet.
  5. Snijd de rode bieten in dunne plakken.
  6. Maak vervolgens de dressing. Zet een kom op een vochtig keukendoekje op het aanrecht. Op die manier blijft de kom op zijn plaats als je straks alles moet mengen met de garde. Doe de rode bessengelei samen met de azijn in een kom en meng het geheel met een garde. Voeg – terwijl je roert met de garde –  de olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en roer het geheel nog eens goed door.
  7. Verwarm de grillpan. Leg – als de pan warm is – de plakken rode biet erop. Rooster de bieten kort aan beide kanten.
  8. Snijd de gorgonzola in kleine blokken.
  9. Als de snijbiet nog (te) nat is, dep de stengels en de bladeren met een stuk keukenpapier droog.
  10. Verdeel de snijbiet over de borden. Leg vervolgens de geroosterde plakken rode biet er bovenop. Schenk de dressing over de salade. Verdeel tot slot de blokjes gorgonzola over het geheel.

Lekker met een snee notenbrood.

Geen zin of tijd om zelf rode bessengelei te maken?
In veel biologische winkels kun je rode bessengelei kopen, onder andere die van het landgoed Mariënwaerdt.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

  1. Marijke 1 augustus 2013 18:29 uur

    Erg lekker! In plaats bessengelei heb ik bessenjam gebruikt en vandaag ga ik – bij gebrek aan snijbiet – paksoi erdoor doen.

  2. Rena 1 juli 2014 19:23 uur

    Inderdaad lekker, maar ik mis de “bite”. Volgende keer voeg ik wat (pecan)noten toe.

Over deze site

Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met snijbiet!