Pastel de acelgas uit Peru

Pastel de acelgas uit Peru Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 11 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten deeg voor bodem als dakje

  • 500 gram bloem
  • half kopje olie (arachide, zonnebloem, of olijf)
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koud water
  • zout naar smaak

Ingrediënten voor de vulling

  • 600 gram snijbiet (in alle kleuren)
  • 600 gram spinazie
  • 6 plakken geroosterd brood zonder korst
  • 1 blikje gecondenseerde melk, ongezoet (340 Gram = 315 Milliliter)
  • 125 gram spek of bacon in plakjes
  • zout en peper
  • oregano
  • half kopje geraspte parmesaanse kaas
  • 6 eieren

Voor mijn werk woon ik nu een paar maanden in Berlijn. Dan mag je dus flink wat Duitse recepten verwachten toch? Mooi niet, ik ontmoette hier Kasper Dijk, een Groninger en zijn vriendin Cecilia uit Peru. Samen maakten zij een heerlijke Peruaanse snijbiettaart: pastel de acelgas. Maar wel met spek. Zo zit er toch nog een vleugje Duitsland in dit recept. We dronken er ook nog een lekker glas witte Duitse wijn bij: grauburgunder!

Zeef de bloem en meng het met de olie, het ei, een lepel koud water en zout. Kneed het tot er een gelijkmatig deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra olie of bloem toe. Laat het even rusten.

Was de snijbiet en verwijder de stelen. Was de spinazie en verwijder de stelen. Stoom de snijbiet en spinazie kort tot het zacht is. Dit duurt maar een paar minuten. Laat het goed uitlekken en snijd het daarna grof.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder korsten van het geroosterde brood en overgiet het brood met de gecondenseerde melk. Laat het 10 minuten staan en pureer het daarna met een blender of keukenmachine. Meng dit in een grote kom met de snijbiet, spinazie, spekplakjes. Breng op smaak met peper en zout, oregano.

Pastel de acelgas met eieren in kuiltjes Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Snijd het deeg in 2 stukken. Rol met een deegroller tot je twee mooie dunne plakken deeg hebt op maat van het bakblik. Prik met een vork gaatjes in de deegplakken. Vet een langwerpig bakblik in met olie en leg een deegplak op de bodem. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Maak met een pollepel 6 flinke kuilen in de vulling en breek hier de 6 eieren in. Laat de dooier heel. Dek het voorzichtig af met de laatste plak deeg en bak de pastel 50 minuten in de oven.

Reacties

  1. johanneke 1 maart 2012 22:22 uur

    Ik neem aan dat dit ongezoete gecondenseerde melk is. In Nederland wordt dit niet veel gebruikt, en als je dan gecondenseerde melk gebruikt is het meestal de gezoete, die je in gebak gebruikt. Misschien een idee om dit er expliciet bij te zetten, het zou jammer zijn als mensen een keer snijbiet proberen en het dan erg vreemd smaakt, en ze afhaken.

  2. Okke Amerongen 5 maart 2012 08:40 uur

    Beste Johanneke, Ik heb het even nagevraagd en het is inderdaad ongezoete gecondenseerde melk. Ik heb het in het recept ook bij de ingrediënten erbij gezet. Bedankt voor de tip.

  3. Inez 23 juli 2012 23:13 uur

    Wat een heerlijk recept! Om ook anderen van te laten genieten!
    Bij gebrek aan gecondenseerde melk heb ik kookroom genomen. Omdat ik wat vellen filodeeg had die verwerkt moesten worden, heb ik die gebruikt i.p.v. het deeg. Ook dat smaakte uitstekend. Volgend jaar groeit er snijbiet in onze tuin! Bedankt

  4. Okke Amerongen 25 juli 2012 18:34 uur

    Hallo Inez, Mooi dat het met wat experimenteren ook lekker geworden is. Leuk dat je volgend jaar snijbiet gaat zaaien. Het kan zelfs nu nog dus wie weet…

  5. Ria 31 augustus 2012 21:15 uur

    Ik heb voor het eerst dit jaar een Duitse soort snijbiet, genaamd Mangold. Je moet het blad zo groot laten worden als van rabarber. Echt een aanrader, het smaakt een beetje naar spinazie, maar dan sterker. Ik ga zeker proberen er de taart van te maken zoals omschreven.

  6. Okke Amerongen 2 september 2012 08:07 uur

    Hallo Ria, Mangold is inderdaad Duits voor snijbiet. In Duitsland zie ik ook vaak hele grote snijbiet waar ze alleen de nerf gebruiken en het stoven in een romige saus. Het blad gebruiken ze soms niet eens of verwerken ze in een apart gerecht. Ook lekker. Ik hoop dat de taart lekker is. Alvast eet smakelijk!

  7. Sjaan 16 oktober 2012 23:51 uur

    Hallo Okke, heb je ook van die leuke recepten met tamme kastagnes? Groet Sjaan.

  8. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:37 uur

    Hallo Sjaan, Ik weet nauwelijks wat van tamme kastanjes. Ik heb ergens een keer hele lekker spruitjes met spekjes en kastanjes gegeten als bijgerecht. Erg lekker. Maar niet iedereen lust spruitjes.

  9. Renske Wassink 18 november 2012 20:19 uur

    Beste Sjaan en Okke, laatst heb ik een lekker gerechtje gemaakt met spruitjes en tamme kastanjes. Met wat gebakken spekjes, knoflook en salie een heel lekkere combinatie en makkelijk zonder recept te maken. Gewoon naar eigen smaak de hoeveelheden ingrediënten samenvoegen.

  10. Okke Amerongen 9 december 2012 09:05 uur

    Hallo Renske, Spruitjes met kastanjes zijn inderdaad heerlijk. Een lekker herfstgerecht.

  11. Mia 6 september 2014 20:19 uur

    De warmoes ( snijbiet) is al 12 jaar in onze tuin, telkens opnieuw en opnieuw, zowel de rode als de gele of witte
    meestal gebruik ik de bladeren in mijn groene smoothies en de steeltjes in de wok en soep, ik koop elk jaar opnieuw plantjes, maar dit jaar, door de erg zchte winter, is onze warmoes gewoon terug beginnen groeien

Over deze site

Snijbiet.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Snijbiet.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met snijbiet!